2024. április 30. - Katalin, Kitti

Hamarabb lehet új alkotmányunk

A kormánypártok azt javasolják, hogy az Országgyűlés ne húsvéthétfőn, hanem április 18-án fogadja el az új alkotmányt - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP háromnapos közös tanácskozásának zárónapján.
2011. február 11. péntek 13:20 - HírExtra
Lázár újságírók előtt kiemelte: legkésőbb március 15-ig a képviselőcsoportok és a független képviselők saját normaszöveget nyújthatnak be. Nem az a lényeg, hogy csak az öt parlamenti párt részt vegyen az alkotmányozásban - hangsúlyozta, hozzátéve: nem a kormány írja az alkotmányt, a parlament fogja az új alaptörvényt megszövegezni. Az ellenzéki pártokon múlik, részt kívánnak-e venni az alkotmányozásban - mutatott rá a frakcióvezető.

A határon túli magyarok állampolgárságával kapcsolatban elmondta, hogy arra jutottak, az alkotmányban az elvnek meg kell jelennie, de hogy ez pontosan mit jelent a határon túli magyarok számára, azt a kapcsolódó sarkalatos törvényben, a választójogi törvényben kívánják rendezni.

A Fidesz és a KDNP közösen készíti el az új alkotmány tervezetének normaszövegét, és ez kerül majd a parlament elé - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője újságírók előtt pénteken, miután az államfővel egyeztetett a Parlamentben. Hozzátette: a KDNP számára fontos azoknak az értékeknek a megjelenítése az alkotmány szövegében, amelyek az alkotmány-előkészítő eseti bizottság koncepciójában is szerepeltek.

Ezek között van az élet feltétlen tisztelete és védelme, valamint a házasság és a család védelme - tette hozzá. Mint mondta, arra, hogy ezek az értékek megjelennek az új alkotmányban, a siófoki frakcióülésen garanciát kaptak a Fidesz részéről. Harrach Péter közölte, pártja tudomásul veszi, hogy az élet feltétlen tiszteletéből és védelméből nem következik az abortusztörvény módosítása. Arra a kérdésre, hogy kenyértörésre sor kerülhet-e a frakciószövetség között, azt válaszolta: nincs szükség rá, mert a KDNP által fontosnak tartott értékeket a Fidesz-frakció is elfogadja.

Lázár János közlése szerint "élénk konzultáció" zajlott az alkotmányozás kérdésében. A KDNP-vel meg fognak egyezni minden vitás kérdésben - mondta a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője. Úgy fogalmazott, "élénk konzultáció zajlott", ami még fog is zajlani. A két frakció 263 tagú, s a Fideszben is rengeteg politikai csoport van, akik el fogják mondani a véleményüket; lesznek konzultációk, adott esetben viták, de ezek megegyezéssel fognak végződni - mondta. Leszögezte: olyan, hogy a parlamenti vitában nem világos a pártszövetség álláspontja, nem fordulhat elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását