2024. április 29. - Péter

MSZP: a kormány cserbenhagyta a szegényeket

Az MSZP szerint a kormány "mélyen igazságtalan" társadalom-, adó- és gazdaságpolitikájával elengedte a szegények és rászorultak kezét.
2011. február 10. csütörtök 13:10 - HírExtra
Varga László, a szocialista párt országgyűlési képviselője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint 13 éves csúcsára emelkedett az álláskeresők száma, ami egyértelműen a kabinet olyan elfogadhatatlan lépéseinek tudható be, mint például az igazságtalan egykulcsos személyi jövedelemadó, vagy a jelentős részben a lakosságra áthárított különadók bevezetése.

Kiemelte: az MSZP az elmúlt hónapokban a költségvetés, illetve az adópolitika és a szociális támogatások területén is több törvényjavaslatot kezdeményezett a nehéz helyzetbe került társadalmi csoportok megsegítése érdekében, ám azokat a kormánytöbbség kivétel nélkül lesöpörte az Országgyűlés napirendjéről.

Az ellenzéki politikus szerint az álláskeresők magas száma mögött egyebek mellett a kormány által leállított fejlesztéseket, így például a panelprogram lezárását kell keresni, de sok elbocsátás hátterében a nagyvállalatokra kiszabott különadó áll.

Varga László aláhúzta továbbá, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó sem segíti a munkavállalást, azt ugyanis - szerinte - elsősorban járulékcsökkentéssel lehetne ösztönözni. A képviselő válság idején elfogadhatatlan lépésnek nevezte a közmunkaprogramokra szánt állami támogatás megfelezését, amely miatt szerinte tízezreket kellett elbocsátani olyan észak-magyarországi megyékből, ahol a közmunka a mindennapi megélhetést biztosította nagyon sok családnak.

Az MSZP emellett tarthatatlannak véli a munkanélküli ellátásra fordított összegek csökkentését, illetve a gyógyszerkassza és a tömegközlekedési kedvezmények tervezett "megnyirbálását", amelyek elsősorban a nyugdíjasokat és legrászorultabbakat sújtanák - fejtette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását