2024. március 29. - Auguszta
Sokasodnak a kérdőjelek az FTC körül. Ezért felkerestük Kubatov Gábort, aki amellett, hogy a Fidesz országos pártigazgatója, az FTC elnökségének is a tagja.
2011. február 7. hétfő 13:19 - Tóbiás Gábor
December 3-án úgy nyilatkozott, hogy kiürülhet a kassza a Fradinál. Mennyire súlyos a helyzet?

Amikor az angolok megvették a labdarúgócsapatot,  majd leválasztották azt a klubról kifizették az FTC adósságait, és feltöltötték az egyesület kasszáját körülbelül hatszáz millió forinttal. Mostanra ez 43 millió forintra apadt. Ebből könnyen kiszámolható, hogy ha minden maradna a régiben, mikorra fogy el ez az összeg.

Hogyan tűntek el ezek a pénzek?


Ezek a pénzek nem feltétlenül eltűntek, hanem egyszerűen elköltötték. A Ferencváros úgy működik, mint egy holding, amelyben a szakosztályok külön gazdálkodó szervként tevékenykednek. Kft-ket hoztak létre, ezekben 51 százalékos tulajdonos a Ferencvárosi Torna Club, 49 százalékban pedig a szakosztályok vezetői. A finanszírozás vegyes rendszerben történik: a klub és a szponzorok közösen adják a pénzt.

Az a baj, hogy sok szakosztálynál gyakorlatilag nem készítettek éves költségvetéseket, mind a bevételek, mind a kiadások esetlegesek voltak. Sokan arra a kérdésre sem tudtak válaszolni, hogy mennyi pénz kell az adott sportág éves fenntartásához.

Az elmúlt két évtized hullámvasútszerű volt a Fradinál. Ha baj volt, valaki mindig megmentette a klubot. Felfelé és lefelé ívelő időszakok váltották egymást, de mindig volt mit eladni, hol a stadiont, hol pedig a labdarúgó csapatot. Most éppen zuhanunk és a Fradinak már nincsen semmije.

Miben nyilvánul meg ez a zuhanás?


A Fradinak mára már nincsenek ingatlanjai, hiányoznak az önálló bevételi források, és távolról elkerülnek minket a nagy szponzorok. Pedig nem is olyan régen még sorban álltak a szponzorok a klub ajtaja előtt. Lássuk be: a Fradi, mint brand egész egyszerűen tönkrement. Reklámszempontból az értéke közelít a nullához. Marketing szempontból nem éri meg a cégeknek, hogy befektessenek a Ferencvárosba. Átláthatatlan az egész klub gazdálkodása, folyamatos botrányokkal terhelt a működés.

Mindezeken felül a csapatsportágakban sem úgy jönnek az eredmények, ahogyan az elvárható lenne, és ahogyan azokat az elmúlt száz évben megszokhattuk. A múlt sikereitől valójában nagyon messzire kerültünk.

Kubatov Gábor

Van a kiút ebből a helyzetből?

Az átláthatóság megteremtése és az új sportfinanszírozási törvény és rengeteg munka. Hamarosan a cégek a társasági adó hetven százalékát nem az adóhatóságnak fizetik majd be, hanem lehetőségük lesz azt sportcélokra felajánlani, remélhetőleg élnek majd ezzel a lehetőséggel. Az új törvény nagy valószínűséggel hosszú távon meg tudja oldani a Ferencváros és a magyar sport problémáit.

Viszont ahhoz, hogy a Fradi képes legyen ezen pénzek befogadására, egy rendkívül nagy megtisztulásra van szükség. Stabilitás és átláthatóság kell: nem lehetnek a klub körül titkok, zavaros ügyek, szélhámos támogatók, szerencselovagok.

Minden szakosztályvezetőnek be kell látni, hogy tiszta és átlátható viszonyok megteremtése mindannyiunk közös érdeke és egyben a sikeres jövő alapja is.

Elindult már a megtisztulási folyamat?

Igen. A szakosztályok idén januárban már csak akkor kaptak támogatást, ha biztosítják az idény befejezését és pontosan megmondják, hogy mire költik el a pénzt.

Vannak szakosztályok, amelyek néhány millióból is meg tudják oldani a működést, de a csapatsportokra és az utánpótlásra költeni kell. Ha végigmegyünk a megtisztulási folyamaton, akkor sokat javulhat a helyzet. A Fradi egy olyan klub, amit rentábilisan, sőt akár nyereségesen is lehetne működtetni.

Ha azt kérdezi, hogy könnyű lesz-e ezt végrehajtani, azt mondom, hogy nem. Nehéz lesz, időnként fájni fog, de nincs más út. Ha rendet teszünk, akkor lesznek szponzoraink. Ha lesz, pénz az meghozza a várva várt sikereket is.

Mit szól ahhoz, hogy az angol tulaj apróhirdetésekben árulja a Ferencvárost?

Kevin McCabe-ről nekem jó benyomásaim vannak. A szándékát sem kérdőjelezem meg, az elmúlt két évben sokat segített a labdarúgó csapaton. Járhattunk volna éppen úgy, mint a Vasas, ahol hosszú ideje a működőképesség határán lavíroznak. (A beszélegtés időpontjában még nem volt új tulajdonosa a Vasasnak - a szerk.)

Az eszköz megválasztását nem tartom szerencsésnek, ugyanis az újsághirdetésről az a véleményem, hogy a világon még nem kelt el futballcsapat apróhirdetés alapján.

Mint üzletember, valószínűleg tisztában van vele, hogy a ferencvárosi labdarúgás sikere és az ingatlan-beruházás nem választható el egymástól. Ha a Fradi sikeres, akkor maga az üzleti beruházás is sikeres lesz, de ha egy tönkrement csapatot kell majd átvennie az új tulajdonosnak, akkor nem biztos, hogy kapkodni fognak a lehetőségért.

Mindenesetre, az lenne a legjobb, ha magyar tulajdonos kezébe kerülne az FTC labdarúgócsapata.

Várszegi Gábor személyében volt már magyar tulajdonosa az FTC-nek.


No, ez is egy befejezetlen történet. Ő jót tett a csapattal, rendezte az akkori adósságállományt. Cserébe viszont elvitte a merchandising jogokat, amelyek viszont az óta is hiányoznak. Újra kellene gondolni a kereskedelmi jogokban rejlő lehetőségeket, hiszen ezeket pillanatnyilag nem használja ki senki, és ez sem Várszegi Gábornak, sem a Ferencvárosnak nem előnyös.

Mi igaz abból a pletykából, hogy a Lukoil megveheti a Fradit?


Erre vonatkozólag semmiféle konkrét ajánlat nem hangzott még el.

Szilágyi György, Jobbikos képviselő azt állítja, hogy szándékosan akarták (akarják) tönkretenni az FTC-t. Ezt Ön hogyan látja?

Ha annyira biztos ebben, akkor vegye elő a bizonyítékait. Amíg ez nem történik meg, én nem szánok időt az ilyen összeesküvés elméletek boncolgatására. Minden egyes bizonyíték nélküli mondat csak árt a Ferencvárosnak, és teljesen felesleges indulatokat gerjeszt.

Elégedett a focicsapat eredményével?

Nagy dolognak tartom, hogy a Fradi negyedik tud lenni a bajnokságban, és minden esélyünk megvan arra, hogy a dobogón végezzünk. Személy szerint én csak gratulálni tudok a csapat játékosainak és a szakmai stáb minden egyes tagjának ehhez a teljesítményhez.

Egy jó Ferencvárosra óriási szüksége van a magyar sportnak, és ezt azok is belátják, akik nem nekünk szurkolnak. Ezért is tartottam óriási hibának azt, amikor kizárták a csapatot az első osztályból. Elég megnézni, hogy egy vidéki csapat mérkőzésein mennyivel többen vannak, ha a Fradi az ellenfél.

Kubatov és a Fradi
„Nyolc évesen kezdtem focizni, az édesapám vitt le az FTC-be. Nagyon szerettem volna labdarúgó lenni, de valószínűleg a legügyetlenebb jobbhátvéd voltam a földkerekségen.

Ilyenformán a Ferencvároshoz harminchét éve kötődöm. A Fradi pályára bérletem van a mai napig és annak ellenére, hogy elnökségi tag vagyok, ugyanazokkal az emberekkel járok ki a meccsekre. Ezen a szokásomon nem vagyok hajlandó változtatni.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

jozso01
2011. február 8. 11:05
A Fardit tönkretették az előző vezetőségek, mert ugye volt egy-pár belőlük...Mindenképpen el kell érni, hogy a csorbát kiküszöböljük, mert nem szabad hagyni, hogy Magyarország legnagyobb nevű klubja lesüllyedjen!!!
lehet más a kannás bor
2011. február 7. 15:44
"Lássuk be: a Fradi, mint brand egész egyszerűen tönkrement. Reklámszempontból az értéke közelít a nullához. Marketing szempontból nem éri meg a cégeknek, hogy befektessenek a Ferencvárosba. Átláthatatlan az egész klub gazdálkodása, folyamatos botrányokkal terhelt a működés."

"Mindenesetre, az lenne a legjobb, ha magyar tulajdonos kezébe kerülne az FTC labdarúgócsapata."

???

Miért is fektetne be bárki is egy nulla értékű egyeseületbe? Mert magyar???
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását