2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Bálna az állatkertben

A Fővárosi Állat és Növénykert nagysziklája átalakul: a belsejében található közel háromezer négyzetméteren a látogatókat mozi, élő állatok, éttermek és egy bálna fogja várni. Szabón Mártával, az állatkert munkatársával beszélgettünk.
2011. január 30. vasárnap 08:02 - Győry S. József
A Fővárosi Növény és Állatkert jelenlegi legnagyobb beruházása, a nagyszikla átalakítása. Miről van szó pontosan?

A „varázshegy” az állatkert legnagyobb épületének - a nagysziklának - belsejében kialakításra kerülő tárlat fantázianeve.

A nagyszikla egy mesterségesen kialakított hegy, amelynek a legmagasabb pontja harmincnégy méter. A hagyományok szerint a sziklát az erdélyi Egyes Kő alapján mintázták. Szemben a hamburgi vagy éppen a párizsi állatkert nagysziklájával, a mi sziklánk belsejében már száz évvel ezelőtt kialakítottak egy egészen furcsa, különleges hangulatú belső teret.

Az egyik, általunk parabolának nevezett csarnokban alapból egy bálnacsontvázat szerettek volna bemutatni, ám a megvalósításra a II. világháború miatt nem volt lehetőség. A Nagysziklában egy háromezer négyzetméter, kihasználatlan belső tér található, amelynek egy része fedett, így télen is látogatható. Éttermet is tervezünk a belsejébe, így a nagyszikla meglátogatása egy önálló program is lehet.



Milyen állapotban van a nagyszikla?

2006-2008 között a csarnok átesett a sziklakéreg rekonstrukcióján, mivel az előző száz évben nem történt semmilyen felújítás. Jelenleg a kiállítótermek kialakítása a feladatunk, ám a két legnagyobb termünket változatlanul szeretnénk hagyni. A nyúlványokból álló termekből egy fűtött, belső kiállítóteret szeretnénk létrehozni. A szikla alatt egy pincetermet is kialakítottunk. A bálna "építésére" a kiállítótermek munkálatai után kerülhet sor.

Hogy nézne ki a bálna?

Az élethű bálna-makett a plafonról lógna a látogatók fölé. Statikusok megvizsgálták az épületet és engedélyezték a munkálatot. Az állatnak inkább a hasi és fejrészét tekinthetik meg a látogatók, a hátát a szikla fogja adni. Azért választottuk ezt a megoldást, mert a hatalmas test másként nem férne be a csarnokba.



Mekkora összegbe kerül a felújítás?

A felújításban a „varázshegy” kialakítása - mozival, élő állatokkal, étteremmel - csak az egyik rész. Az első ütemet tavaly nyáron fejeztük be, ez a szikla déli előterében található zsiráf és bölényház műemléki visszaépítése volt. A project teljes költsége egymilliárd kétszázmillió forint, aminek a hetvenkét százalékát az Európai Unió állja, a fennmaradó részét az állatkert illetve az üzemeltető Fővárosi Önkormányzat.

A látogatók mikor tekinthetik meg az állatkert legújabb attrakcióját?


A terek kialakítását szeptember végére fejezi be a kivitelező, ám az installációk elhelyezését már előbb is el lehet kezdeni, mivel több termet erre az időpontra már átadnak az állatkert számára. A teljes berendezés november végére várjuk. A tervek szerint a látogatóknak 2011 karácsonya előtt tudjuk átadni az épületet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását