Bálna az állatkertben

A Fővárosi Állat és Növénykert nagysziklája átalakul: a belsejében található közel háromezer négyzetméteren a látogatókat mozi, élő állatok, éttermek és egy bálna fogja várni. Szabón Mártával, az állatkert munkatársával beszélgettünk.

A Fővárosi Növény és Állatkert jelenlegi legnagyobb beruházása, a nagyszikla átalakítása. Miről van szó pontosan?

A „varázshegy” az állatkert legnagyobb épületének - a nagysziklának - belsejében kialakításra kerülő tárlat fantázianeve.

A nagyszikla egy mesterségesen kialakított hegy, amelynek a legmagasabb pontja harmincnégy méter. A hagyományok szerint a sziklát az erdélyi Egyes Kő alapján mintázták. Szemben a hamburgi vagy éppen a párizsi állatkert nagysziklájával, a mi sziklánk belsejében már száz évvel ezelőtt kialakítottak egy egészen furcsa, különleges hangulatú belső teret.

Az egyik, általunk parabolának nevezett csarnokban alapból egy bálnacsontvázat szerettek volna bemutatni, ám a megvalósításra a II. világháború miatt nem volt lehetőség. A Nagysziklában egy háromezer négyzetméter, kihasználatlan belső tér található, amelynek egy része fedett, így télen is látogatható. Éttermet is tervezünk a belsejébe, így a nagyszikla meglátogatása egy önálló program is lehet.



Milyen állapotban van a nagyszikla?

2006-2008 között a csarnok átesett a sziklakéreg rekonstrukcióján, mivel az előző száz évben nem történt semmilyen felújítás. Jelenleg a kiállítótermek kialakítása a feladatunk, ám a két legnagyobb termünket változatlanul szeretnénk hagyni. A nyúlványokból álló termekből egy fűtött, belső kiállítóteret szeretnénk létrehozni. A szikla alatt egy pincetermet is kialakítottunk. A bálna "építésére" a kiállítótermek munkálatai után kerülhet sor.

Hogy nézne ki a bálna?

Az élethű bálna-makett a plafonról lógna a látogatók fölé. Statikusok megvizsgálták az épületet és engedélyezték a munkálatot. Az állatnak inkább a hasi és fejrészét tekinthetik meg a látogatók, a hátát a szikla fogja adni. Azért választottuk ezt a megoldást, mert a hatalmas test másként nem férne be a csarnokba.



Mekkora összegbe kerül a felújítás?

A felújításban a „varázshegy” kialakítása - mozival, élő állatokkal, étteremmel - csak az egyik rész. Az első ütemet tavaly nyáron fejeztük be, ez a szikla déli előterében található zsiráf és bölényház műemléki visszaépítése volt. A project teljes költsége egymilliárd kétszázmillió forint, aminek a hetvenkét százalékát az Európai Unió állja, a fennmaradó részét az állatkert illetve az üzemeltető Fővárosi Önkormányzat.

A látogatók mikor tekinthetik meg az állatkert legújabb attrakcióját?


A terek kialakítását szeptember végére fejezi be a kivitelező, ám az installációk elhelyezését már előbb is el lehet kezdeni, mivel több termet erre az időpontra már átadnak az állatkert számára. A teljes berendezés november végére várjuk. A tervek szerint a látogatóknak 2011 karácsonya előtt tudjuk átadni az épületet.