2024. május 9. - Gergely

MSZP: Tarlós túldramatizálja a főváros helyzetét

A fővárosi MSZP-frakció szerint a főpolgármester túldramatizálja a főváros pénzügyi helyzetét.
2011. január 14. péntek 16:47 - HírExtra
Horváth Csaba frakcióvezető két képviselőtársával tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, nincs szükség azokra az elvonásokra, amelyek nehéz helyzetbe hozzák az önkormányzat egyes intézményeit. Horváth szerint a 2011. évi büdzsé szerdán elfogadott koncepciója azt jelzi, hogy az idei "a csalódás költségvetése" lesz, mert abban nincsenek benne a korábbi ígéretek. A szocialista politikus úgy vélte, a fővárosi koncepciónak "nincs karaktere", és abban a városvezetés vízióját nem lehet látni, csak a mögötte álló főkönyvelőt, Atkári Jánost (a főpolgármester pénzügyi főtanácsadóját).

Horváth Csaba a tervezett költségvetési elvonásokat egy rosszul beállított fűnyíróhoz hasonlította, mert eltérő mértékben, de mindenhonnan elvesz forrásokat. A közterület-foglalási díjjal kapcsolatos szigorításokról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az nemcsak a Sziget Fesztivál megrendezését hiúsíthatja meg, hanem számos más nemzetközi sport- és kulturális rendezvényt is, így pedig több tíz- vagy százezer turista maradhat távol a magyar fővárostól. Jelezte azt is, a szigor az állami rendezésű közterületi programokat, köztük a nemzeti ünnepeket is érinti.

Tüttő Kata közölte, nem vitatják, hogy a főváros pénzügyi helyzete nehéz, ám mint mondta, a helyzet kezelési módját másként gondolják. Az ellenzéki politikus elmondta, a 8 milliárd forintos tartalékkeretet túlzásnak tartja, és arról beszélt, hogy elvonások helyett például a hiányzó forrásokat a működési eredményből lehetne fedezni. Bejelentették: annak érdekében, hogy pontosan és egyértelműen látható legyen, mi vár a városra, a budapesti MSZP elkészíti a fővárosi költségvetés "társadalmi kockázatelemzését".

A kiosztott tájékoztató szerint az elemzésben ágazatonként mutatják majd be "az elmaradó fejlesztések és csökkenő működési költségek másik oldalát; azt, hogy hány embert kell majd elbocsátani, hány munkahelyet kell majd bezárni, hány lakást, parkot, iskolát, kórházat kell magára hagyni, hogy ez a költségvetés teljesülhessen". Az ellenzéki képviselők szerint "a megszorító csomagra jelenlegi formájában nincs magyarázat", mint írták, "ilyen mértékű megszorításra kizárólag államcsőd esetén lenne szükség".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását