2024. május 11. - Ferenc

Fizetni kell a közterület fenntartásért?

Tarlós István szerint a város jelenlegi pénzügyi helyzetében véget kell vetni az ingyenes szolgáltatásoknak.
2011. január 13. csütörtök 17:45 - HírExtra
A főpolgármester a Sziget fesztiváltól beszedendő közterület-használati díjjal kapcsolatban csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: az nem lehet, hogy egyesek kapnak ingyenességet, mások meg nem.

A Sziget sajtóirodája az elhangzottakra reagálva közölte, örülnek, hogy lehetőségük van egyeztetni a fővárossal. A főpolgármester elmondta: a Sziget fesztivál szervezőinek az előző városvezetés által kalkulált díjtételek alapján 2,5 milliárd forintot kellene fizetniük, de a Sziget ebből "nagyon komoly kedvezményt fog kapni". Arra a kérdésre, mekkora lesz ez a kedvezmény, közölte, hogy 1-1,5 milliárd forint között "ingadoznak" a kedvezmény mértékével.

Tarlós István jelezte: a jövő héten találkozik Csomós Miklós főpolgármester-helyettes és Atkári János pénzügyi főtanácsadó társaságában Gerendai Károllyal, hogy egyeztessenek a kérdésről.

A főpolgármester feltette a kérdést, milyen alapon volt az ingyenesség, amikor százmilliárdos hiánya van a fővárosnak. Hozzátette: senki nem kap ingyenes közterület-használatot; a közelmúltban a kulturális államtitkár ingyenes közterület-használati engedélyét utasította el. Tarlós István közölte azt is: meg kell keresni gazdag kerületeket, virágzó vidéki városokat, például Szegedet, a Sziget támogatása érdekében. "Ki lehet húzni a kardot a haza védelmében, a belváros és Szeged is beszállhat a Sziget támogatásába" - fogalmazott.

A Sziget sajtóirodája a sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva az MTI-vel azt közölte: "örülünk, hogy végre lehetőségünk nyílik egyeztetni a főpolgármester úrral, s reméljük, sikerül megnyugtató megoldást találni". Mint írták, mára világossá vált, hogy egy, a közterületek értékét nézve hibás számítási modell eredményeként adódtak ezek az irracionális összegek, és remélik, sikerül majd ezt tisztázni. "Elképesztően irreális ugyanis, hogy egy hétre több pénzért adjanak bérbe közterületet, mint amennyiért meg lehet vásárolni azt" - áll a Sziget közleményében.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy egyes kulturális rendezvények azért kapnak ingyenes használatra közterületet, mert e nélkül nem tudnának működni, cserébe azonban olyan értékeket hoznak létre, melyek minden értelemben gazdagítják a fővárost.

A főpolgármester sajtótájékoztatóján Atkári János pénzügyi főtanácsadó arra a kérdésre, hogy a közterület-használati engedélyekből mekkora bevételre számít a főváros, azt mondta, tavaly 4,5 milliárd forinttól esett el a főváros, mert több rendezvény ingyenesen használhatta a főváros közterületeit.

A Sziget sajtóirodája ennek kapcsán közölte: "Atkári úr számítási modellje azt eredményezi, hogy nemhogy többletbevétele nem lesz a fővárosnak, de nem fog tudni senki közterületen rendezvényt szervezni.

Ugyanis az említett 4,5 milliárdos bevételkiesés csupán egy virtuális hiány, amely nem beszedhető, hiszen a rendezvényeknek nincs meg ez a pénze, és nem is lennének képesek ilyen terhek mellett létrehozni a rendezvényt. Atkári úr most az aranytojást tojó tyúkot készül ezzel megenni" - fogalmaztak.

A Sziget szerint az sem megoldás, hogy a jegyárak emelésével teremtsék elő ezt a pénzt, hiszen ilyen léptékű emelés, ami feltételezné ezt a bevételt, nem jelentene mást, mint a fesztivál ellehetetlenítését. "Mi más városokban is rendezünk fesztiválokat, ahol bérleti díjat fizetünk, és miután megértjük Budapest gazdasági nehézségeit, a Sziget esetében sem ágálunk ellene, de az összeg tükrözze a piaci viszonyokat" - írták.

A fesztivál szervezői hozzátették: optimistán várják az egyeztetést és nem gondolják, hogy bárkinek is a "rendezvénymentesítés" lenne a célja Budapesten.

A témáról bővebben itt olvashat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását