2024. május 2. - Zsigmond

Az osztrákok adósa Kelet-Európa

A többi banknál nagyobb arányban adtak ki devizahiteleket az osztrák bankok Kelet- és Közép-Európában - írta szerdán egy osztrák lap az osztrák nemzeti bank (ÖNB) jelentése alapján.
2011. január 12. szerda 12:03 - HírExtra
A térség "csaknem minden" országában nagyobb volt az osztrák bankok leányvállalatai által kihelyezett devizahitelek aránya az elmúlt években, mint versenytársaiknál - írta a Der Standard. Egyes országokban, mint például Ukrajna és Oroszország, különösen markáns az eltérés. Mindenekelőtt a kisebb bankok folytattak "agresszív devizahitel-stratégiát." A hitelállomány növekedése nagyon gyors volt, 2005 és 2009 között csaknem megkétszereződött és megközelítette a 80 milliárd eurót.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint ma a devizahitelek jelentik a legnagyobb pénzügyi stabilitási kockázatot a térségben.

A Der Standard Magyarországgal kapcsolatban rámutat, hogy a PSZÁF adatai szerint 2010-ben a rendszerváltás óta először valószínűleg veszteséget kell elkönyvelnie a magyar bankszektornak. Ezért "a magyar bankadó a felelős", másodsorban azonban a svájci frank ősz óta tartó drágulása is érinti a pénzintézeteket.

Jelenleg nem annyira a banki likviditásért aggódnak a pénzügyi felügyeletek, hanem amiatt, hogy hogyan lehet segíteni a hiteleseknek.

Különösen Magyarországon rontja a helyzetet, hogy nemcsak a frank erős, hanem a forint is gyengélkedik -írta a lap.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete javaslatával kapcsolatban a más devizanemben meghatározott hitelek euróalapúra történő átváltásáról a Magyar Bankszövetség tárgyalókészséget mutat, a Raiffeisen International érdekesnek tartja a javaslatot és megvizsgálja azt - írta a Der Standard.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását