2024. május 4. - Mónika, Flórián

Válságtanácskozást hív össze a pápa

A világ vallási vezetőinek találkozóját kezdeményezte hagyományos újévi istentiszteletén, szombaton XVI. Benedek pápa.
2011. január 1. szombat 14:20 - HírExtra
A Szent Péter Bazilikában tartott szentmisén a katolikus egyház vezetője elmondta, hogy a különleges csúcstalálkozót októberben Assisiben, a ferences rend alapítójának, Assisi Szent Ferencnek a szülőhelyén rendezik. Annak célja a világ békéjének előmozdítása - hangsúlyozta a pápa. Az olaszországi városban pontosan negyedszázaddal ezelőtt, 1986-ban hasonló csúcstalálkozó házigazdája volt II. János Pál akkori katolikus egyházfő. A világ különböző vallási vezetői akkor is együtt fohászkodtak a békéért.

Az újév napján tartott szentmisén a pápa - immár hagyományosan - egyfajta békeüzenetet fogalmazott meg. A katolikus egyház 1967 óta ezen a napon ünnepli a világ békéjének napját. Elsőként VI. Pál pápa fogalmazott meg hasonló üzenetet, és ő volt az, aki január elsejét a világbéke napjának nyilvánította.

Szombati üzenetében XVI. Benedek állást foglalt a béke és a vallási szabadság mellett. "Minden embernek meg kell hallania a háborúk áldozatainak kiáltásait" - figyelmeztetett az egyházfő, hangsúlyozva: az emberiség nem hajthat fejet az egoizmus negatív erői és az erőszak előtt, és nem lehet közömbös az áldozatokat követelő, a népek sorsát kockára tevő konfliktusokkal szemben.

XVI. Benedek a leghatározottabban elítélte a - mint fogalmazott - mindenekelőtt a keresztényekkel szemben alkalmazott diszkrimináció és intolerancia minden formáját. Ezek megakadályozása érdekében az érintett térségek, illetve országok vezetőit határozott és konkrét kiállásra szólította fel.

Értesülések szerint az egyházfő ezzel közvetve arra a merényletre is utalt, amelyet az észak-egyiptomi Alexandriában szombatra virradóra követtek el a város egyik kopt keresztény temploma ellen, 21 ember halálát okozva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását