2024. május 4. - Mónika, Flórián
XVI. Benedek pápa egy interjúkötetben elmondta, hogy szükség esetén lemondana a tisztségéről. A procedúra mibenlétéről a Vatikántól érdeklődtünk. Érszegi Márk Vatikán szakértőt Rómában sikerült utolérnünk.
2010. november 26. péntek 06:23 - Győry S. József
Miként kell elképzelni ezt a procedúrát, amennyiben meghozná a döntést a mindenkori Szentatya?

Isten adta
A katolikus tanítás szerint a pápa Péter apostol utóda a római püspöki székben és az azzal összefüggő primátusban. A katolikus egyház hagyománya szerint Péter apostol Krisztus után 67-ben Róma első püspökeként halt vértanúhalált. Péternek és utódainak az elsőbbségét az apostolok, ill. a püspökök között az Újszövetségi Szentírás olyan szövegeiből vezetik le, mint például Máté 16. fejezet, 18-19: „Te Péter vagy és én erre a sziklára fogom építeni egyházamat, és ezen az alvilág erői nem fognak győzedelmeskedni. Neked adom a mennyek országának a kulcsait; amit a földön megkötsz, az meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is.”
A Római Pápa lemondásának kérdését a hatályos Kánonjogi Kódex - egyházi törvénykönyv - szabályozza. A pápa érvényes lemondásához arra van szükség, hogy szabadon, ne kényszerhatásra hozza meg a döntését, illetve hogy megfelelően kinyilvánítsa azt. A lemondást senkinek sem kell elfogadnia, hiszen a pápáé a fő hatalom, az egyházon belül nincsen felettese. A törvény arra nem ad választ, hogy milyen okokból mondhat le az egyház feje.

A Kánonjogi Kódex a Pápa lemondását szabályzó paragrafusa melyik korból származik?

Mindig volt lehetőség arra, hogy egy pápa lemondjon a hivataláról, amire több példa is volt a Katolikus Egyház történetében. A paragrafus formális megfogalmazása a XIII. század végére nyúlik vissza, V. Celesztin pápa korába.

Amennyiben a mindenkori pápa meghozza ezt a döntést, mi lesz a sorsa a továbbiakban?

Mindez annak a függvénye, hogy milyen körülmények között következik be a lemondás, ám minderre nem volt példa a hozzánk közeli korokban. Fel lehet idézni mindazt, hogy az eddigi esetekben miként és hogyan történtek a lemondások.

III. században Pontianus pápát a császár Szardínia szigetére száműzte, ahol bányákban kellett dolgoznia. Pontianus önként lemondott a hivataláról, hogy ne a pápának kelljen kényszermunkát végeznie.

A következő pápa, aki 1294-ben lemondott, V. Celesztin volt: nem tartotta magát alkalmasnak a hivatal terheinek a viselésére. A bíborosok testülete előtt jelentette be lemondásának tényét. Utóda, a nagyhatalmú VIII. Bonifác jobbnak tartotta, ha Celesztin az ellenőrzése alatt áll, így mostani szóhasználattal élve házi őrizetben tartotta egy várban.



Létezett egy harmadik, köztes eset is. 1415-ben, a nagy nyugati egyházszakadás idejében egyszerre három pápája is volt az egyháznak, ám XII. Gergelyt fogadjuk el a törvényes, legitim egyházfőnek. XII. Gergely azért mondott le, hogy lehetővé tegye a többi ellenpápa számára is a lemondást és közösen lehessen megállapodni az új egyházfő személyéről. Gergely lemondása után még két évig élt, ám az új pápát csak két évvel a halála után tudták megválasztani.

Nem egy egyszerű kérdés, hogy mit csináljon egy lemondott pápa. Jelen korunkban a lemondásának miértje határozhatná meg azt, hogy mit csináljon a továbbiakban. Egészségi okokkal indokolt lemondás nagy valószínűséggel a teljes visszavonulást eredményezné.

A pápaválasztás ceremóniáját mennyiben változtatná meg ez a döntés?

Semennyiben sem változna meg sem az új pápa választása, sem az előző temetésének az eljárása. A jogi procedúrák akkor lépnek érvénybe, amikor a pápai szék megüresedik: ennek oka lehet a pápa lemondása vagy halála.



A jelenlegi egyházfő, XVI. Benedek, miért tehette ezt a kijelentést?

A napokban megjelent interjúkötetben a könyv írója minden olyan kérdésről megkérdezte a pápát, ami a közvéleményt foglalkoztatta az utóbbi években a Katolikus Egyházzal kapcsolatban. Személyét a pedofilügyek eltussolásával is megvádolták, így az újságíró megkérdezte tőle, hogy nem gondolkozott-e a lemondáson. A pápa minderre azt mondta, hogy egyáltalán nem gondolt rá, hiszen a veszély idején nem szabad megfutamodni, hanem ki kell tartani, meg kell oldani a problémát.

Az író következő kérdésében azt firtatta, hogy elképzelhetőnek tart-e egy olyan esetet, amikor lemond a tisztségéről. XVI. Benedek erre azt válaszolta hogy igen, abban az esetben, ha felismeri, hogy fizikailag, szellemileg, lelkileg már nem alkalmas a rá bízott feladatok ellátására.
II. János Pál pápa boldoggá avatási eljárása során előkerült a volt pápa előzetesen aláírt, feltételes lemondási nyilatkozata.

II. János Pál mindezt még akkor írta meg, amikor még nem volt beteg. VI. Pálra (1963-1978) is hivatkozott II. János Pál, aki szintén megírt egy hasonló nyilatkozatot. Mindebből arra lehet következtetni, hogy mindez akár gyakorlattá is válhat az egyházfőknél.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

szaja
2012. március 19. 00:35
A lemondó nyilatkozat minden megválasztott Pápa elé volt helyezve. Ha nem úgy ugrálsz (vezetsz és irányítasz), ahogy mi (CIA erre a célra létrehozott egysége, különítménye)fütyülünk, akkor vagy lemondasz, vagy hamar átköltözöl a Mennyei otthonodba.

Nagy a nyomás a Pápa vállán, de a nyomás nem Istentől van, hanem a sok bűn miatt a "Vádlótól", aki bizonyítékok miatt tud és van mivel zsarolni. II. János Pál Pápa, tudott nyitni nyugat felé engedelmesen, hogy lazítson az otthoni Lengyel kommunista gyeplőn, pórázon, ami persze kihatott az egész szocialista kommunista kelet Európára. I. János Pál halála nem véletlen baleset és nem is természetes volt.

Eljön az idő, amikor megalázzák és meggyalázzák és szétszedik és felfalják a Vatikánt és vele együtt az egész katolikus egyházat és vallást, mert Ő a Nagy Parázna, aki a föld Királyaival paráználkodott!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását