2024. május 3. - Tímea, Irma

Még mindig sokan szülnek tinédzserként

A tizenévesen gyereket szülő amerikai lányok aránya az elmúlt hetven évhez képest csaknem a legalacsonyabb szinten van, ám még így is jóval magasabb, mint számos európai országban.
2010. december 31. péntek 17:24 - HírExtra
Szakértők szerint azért szülnek tiniként többen Amerikában, mert Nyugat-Európában sokkal elfogadottabb és elterjedtebb a fogamzásgátlás.

Az amerikai kormány egészségügyi hivatalnokai által közzétett legfrissebb adatok szerint 2009-ben ezer 15 és 19 éves kor közötti lányra 39 gyerekszülés jutott. Ez az arány közel van Románia, Törökország és Bulgária értékeihez, melyek a Világbank adatgyűjtése szerint a 2007-es évre vonatkoznak.

Nyugat-Európában azonban a tizenéves szülési arány ennél jóval alacsonyabb: az Egyesült Királyságban 24, Olaszországban 5, Hollandiában 4, Svédországban 8, Franciaországban pedig 7 ezrelék az adott korcsoportban. Az Európán kívüli fejlett országok közül Kanadában 13, Japánban pedig 5 ezrelék a tizenéveskori szülések aránya.

Az AP által megkérdezett szakértők szerint a hatalmas különbség Nyugat-Európa és az Egyesült Államok között elsősorban azzal magyarázható, hogy Európában sokkal "életszerűbben" viszonyulnak a születésszabályozáshoz: a szülők, a tanárok, az orvosok jobban elfogadják a tinédzserkori szexet és jobban bátorítják a tizenéveseket arra, hogy használják a fogamzásgátlót, ami olcsóbb és könnyebben hozzáférhető, mint az Egyesült Államokban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását