2024. április 30. - Katalin, Kitti

Több, mint 47 milliárddal tartoznak a kórházak

Az ország 163 fekvőbeteg-ellátó intézményének jelenleg összesen 47,5 milliárd forint fizetési határidőn túli kötelezettsége van - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága.
2010. december 21. kedd 15:50 - HírExtra
Az államtitkárság közleménye szerint az összes fekvőbeteg-ellátó intézmény kitöltötte és visszaküldte a harmadik negyedévre vonatkozó pénzügyi helyzetét felmérő adatlapot. Eszerint a kórházak adósságállománya a vártnál kisebb mértékben emelkedett, mivel a második negyedévben ugyanennyi intézmény esetében ez az összeg 36,5 milliárd forint volt.

A várólisták alakulása azonban azt mutatja, hogy ezt az eredményt az intézmények csak a belső adósság növekedésének terhére tudták elérni, több intézmény esetében ugyanis jelentős mértékben emelkedtek a várólisták - magyarázták.

A szaktárca első lépésben az adósságrendezés keretében belül igyekezett csökkenteni a várólistákat. Ezért az adósságkonszolidációra elkülönített 27,5 milliárd forint mintegy 10 százalékát, azaz összesen 2,7 milliárd forintot a leggyakoribb beavatkozásoknak számító és ezért a leghosszabb várólistával rendelkező műtétek elvégzésére kapják.

Szerintük ezzel az összeggel, ugyan csak a jövő év első féléve után, de érzékelhetően rövidülhetnek majd ezeken a területeken a várólisták.

A közleményben emlékeztettek: az egészségügyi államtitkárság és az érintett öt szakmai szervezet (Magyar Kórházszövetség, Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, Egyetemi Klinikák Szövetsége, Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, Medicina 2000) közösen dolgozta ki az adósságfelmérés módszertanát. Velük és meghívott szakértőkkel szintén közösen állították össze a 27,5 milliárd forint plusz pénz elosztásának elveit is - tették hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását