2024. április 29. - Péter

Tüntetés a Hősök terén a magánnyugdíjakért

A magán-nyugdíjpénztári megtakarítások elvonása ellen szervezett tüntetést vasárnap délutánra a Hősök terére Az én nyugdíjam nevű civil szerveződés.
2010. december 12. vasárnap 16:18 - HírExtra
A demonstráción mintegy ezren jelentek meg, a felszólalók pedig a magán-nyugdíjpénztári rendszerben való maradásra szólítottak fel. A rendezvény műsorvezetője, Kecskés György, a civil szerveződés egyik tagja úgy fogalmazott, megmutatják, hogy hárommillió pénztártag nem engedi "megzsarolni magát". Hozzátette, demonstrációjukkal fel akarják hívni a figyelmet a kormány által tervezett "nyugdíjkolhozra".

Kijelentette, a politikusokat, nem érdekli, hogy az emberek miből fognak élni 20, 30 esetleg 40 év múlva, csak az új ciklus PPP-je, ami - a szavai szerint - "politikai pofátlanság, pénzéhség és pálinkafőzés".

Egy másik felszólaló, Huszti Zoltán bemutatta a miniszterelnöknek a nyugdíjasokhoz írt levelét és feltette a kérdést, hogy a háromszázmillió forintos postaköltséget miből fizették ki.

Újhelyi Tamás, aki Fidesz szavazóként mutatkozott be, emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi kormányerők tavasszal a kampányban ígéretet tettek a nyugdíjpénztárak megvédésére. Kijelentette, hogy több demonstrálóhoz hasonlóan azért tűzött kék szalagot a mellére, mert az a demokráciát és a jogaik megvédését jelenti.

Lontai Tamás, a Magán- és Önkéntes Nyugdíjpénztári Tagok Érdekvédelmi Szövetségének elindítója azt javasolta, hogy mindenki maradjon magánpénztári tag, mert akkor biztosabb lehet abban, hogy később megfelelő nyugdíjat kap majd.

Bejelentette, hogy az ügyben pertársaságokat fognak alakítani, megszervezik a magánpénztári tagok jogi képviseletét és segítik, hogy a beadványok eljuthassanak az Alkotmánybírósághoz.

Dániel Péter ügyvéd, a Kék Szalag a Jogállamért és a Demokráciáért mozgalom vezetője kijelentette, hogy a választók nem arra hatalmazták fel a kormányt, hogy "lebontsák a demokráciánkat, hogy két lábbal tiporják jogainkat, zsarolással és sikkasztással elrabolják a nyugdíjainkat".

Nehéz-Posony Márton ügyvéd azt hangsúlyozta, hogy beadvánnyal fordult az ügyben az Alkotmánybírósághoz, mert véleménye szerint a kormány döntései sértik az emberi méltóságot.
A demonstráció résztvevői több transzparenst is kifeszítettek. Egy vörös szalagon a "Nyugdíj-Einstand Nyugdíjkolhoz" felirat volt olvasható, míg egy másikon "Az én pénzem, az én nyugdíjam". Többen rúdra szerelt táblákkal is demonstráltak, ezek egy részét a szervezők osztották ki.

A beszédek alatt többször is a kormányfő távozását követelték, de Kecskés György az esemény vége felé arra kérte őket, hogy ne tegyék, mert a rendezvény hangsúlyozottan politikasemleges.

A tömegben viszont feltűnt Tukacs István szocialista képviselő és Török Zsolt, az MSZP szóvivője is.
Az esemény végén a résztvevők elénekelték a Szózatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását