2024. május 15. - Zsófia, Szonja

MSZP: ne lehessen korlátozni az abortuszt

Az MSZP tiltakozik az ellen, hogy olyan megfogalmazás szerepeljen az új alkotmányban, amely lehetővé teszi a művi terhesség-megszakítások korlátozását.
2010. december 10. péntek 17:36 - HírExtra
Kormos Kata, az MSZP szóvivője pénteki - Török Zsolttal közösen tartott - sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: nem vitatva a magzati jogokat, azt kérik, hogy a kormányzat tegye egyértelművé álláspontját az új alkotmány erre vonatkozó megfogalmazásával kapcsolatban.

Hozzátette: a tervezet szerint "alapvető emberi jogként minden emberi életet a fogantatástól kezdve védelem illeti", de a Fidesz és a KDNP eltérően nyilatkozik ennek értelmezéséről.
A szóvivő úgy vélekedett: egy nő két dologért tesz meg mindent, hogy legyen, vagy ne legyen gyermeke. Ezért - mint mondta -, ha valaki meg akarja szakíttatni a terhességét, akkor emiatt a kockázatokat és a veszélyeket is vállalja, így megnőhet az illegális abortuszok száma.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az idén 1,6 milliárd forint van az abortuszokra, a jövő évi költségvetés tervezetében azonban ennek az összegnek csak a harmada szerepel.
Kormos Kata álláspontja szerint a helyes út a nem kívánt terhességek megelőzése, a felvilágosítás, a fogamzásgátló gyógyszerek árának csökkentése, nem pedig a szankcionálásra épülő politika. A kormány nem jár jó úton, ha ezzel akarja elérni a népesség növekedését - hangoztatta.

Török Zsolt MSZP-szóvivő ezzel összefüggésben kijelentette: stabil gazdaságpolitikával, megfelelő intézményrendszerrel és állami támogatások rendszerével lehet ösztönözni a családokat a gyermekvállalásra.

Szavai szerint a jövő évi költségvetés tervezete nem gyermekbarát, egyebek mellett azért, mert a családi pótlék és a gyermekintézeti normatívák sem emelkednek. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy drasztikusan emelkedik a gyermekek étkezetés térítési díja.

Az MSZP számításai szerint a nagyvárosokban, amelyekben havonta átlagosan tízezer forintot fizetnek a szülők az általános iskolás gyerekek étkeztetésére, tíz, húsz vagy akár harminc százalékkal is nőhet ez az összeg. Az óvodákban havi tízezer forintra, a bölcsődékben pedig kilencezerre emelkedhet ez a díj.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy egy háromgyermekes család bruttó 290 ezer forintos havi jövedelem alatt nem tudja idénybe venni a családi adókedvezményt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását