2024. május 11. - Ferenc

Üzemanyaghiány van Nagy-Britanniában

Üzemanyaghiány alakult ki Nagy-Britannia több térségében a hetek óta tartó sarkvidéki fagy és a havazás miatt.
2010. december 9. csütörtök 16:42 - HírExtra
A hiány elsősorban Skóciát sújtja, ahol csütörtökön a benzinkutak harmada már zárva volt, de Észak-Írországban, illetve Anglia keleti és déli országrészeiben is vannak térségek, amelyekben nem mindenhol lehet üzemanyagot kapni. A fő gondot nem a benzin és a gázolaj előállítása, hanem eljuttatása jelenti a behavazott, illetve jégpáncéllal borított utak miatt.

Autósok jelezték a hatóságoknak, hogy sok olyan töltőállomáson, amelyeknél lehetett üzemanyagot kapni, jelentősen megemelték az árakat. Nagy-Britanniában jelenleg 1,20 font (400 forint) körül mozog a motorbenzin literenkénti átlagára, ám az utóbbi napokban számos helyről 1,50-1,70 fontos (500-560 forintos) literenkénti árakat jelentettek a vásárlók.

A legnagyobb brit autóklub, az AA illetékese csütörtökön a BBC-nek azt mondta: javasolja az autósoknak, hogy jegyezzék meg és a jövőben kerüljék el a hiányhelyzetben árdrágítással próbálkozó benzinkutakat.

Skóciában csütörtökön mínusz 18 fokos hőmérsékleti minimumot mértek, de az elmúlt napokban előfordultak mínusz 25 fok körüli hajnali fagyok is. Délen sincs meleg: az ország délkeleti sarkában fekvő Londonban is rendre mínusz 8-10 fokig süllyed a hőmérséklet reggelente.

Nagy-Britanniában november 24-én esett le az első hó, és azóta rendszeresen havazik, folyamatos sarkvidéki fagyok kíséretében. Az északi országrészek egyes térségeiben már egyméteres a hótakaró. A skót főváros, Edinburgh környékén a hatóságok a héten a hadsereg segítségét kérték a hóeltakarításhoz.

Az AA autóklub csütörtökön közölte, hogy a november végi első havazás óta eddig összesen 230 ezer segélyhívást kapott a fagyban és a hóban elakadt autósoktól; ez a tavalyi azonos időszakhoz képest 93 százalékos emelkedés.

A brit meteorológia a hétvégére átmeneti enyhülést jósol, ezt azonban az előrejelzés szerint a jövő héten újabb hideghullám követi.

Elemzői becslések szerint a rendkívüli hideg és a havazás napi egymilliárd font (330 milliárd forint) kárt okoz a brit gazdaságnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását