2024. május 3. - Tímea, Irma

Kétszáz lakóház van veszélyben a belvíz miatt

Kétszáz lakóházat veszélyeztet a belvíz Nyíregyházán, ahol az önkormányzat másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön - közölte Kovács Ferenc, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely fideszes polgármestere sajtótájékoztatón.
2010. december 9. csütörtök 14:13 - HírExtra
Egy ház már megrogyott a víz nyomása alatt, az életveszélyessé vált épületet a közműhálózatról is le kellett kapcsolni, további négy házat homokzsákokkal védenek a víztől - mondta a csaknem 120 ezer lakosú város vezetője. Az önkormányzat felkészült arra, hogy több lakót kell majd kiköltöztetni a veszélyeztetett házakból; eddig hat üres önkormányzati lakást készítettek elő az érintettek ideiglenes elhelyezésére - tette hozzá.

A polgármester közlése szerint a megrogyott házból az ott lakó egyik idős férfi még nem volt hajlandó kiköltözni, társát rokonok helyezték el. Kovács Ferenc elmondta, hogy a belvíz a leginkább Nyíregyháza orosi, sóstói, kertvárosi és rozsrétszőlői részét veszélyezteti. A legkritikusabb a helyzet a rozsrétszőlői városrészben, ott 25 lakóházat közvetlenül fenyeget a víz.

Sok ház pincéjét már elöntötte az ár, s a vizet onnan nem tudják eltávolítani, mert a magas talajvíz visszafolyik oda. A belvíz a sok eső miatt alakult ki Nyíregyházán, ahol egy hete szinte folyamatosan esik. Eddig az éves 460 milliméter csapadéknak csaknem a két és félszerese, több mint 1.000 milliméter hullott a nyírségi nagyvárosra.

A másodfokú belvízvédelmi készültség keretében jelenleg négy nagyteljesítményű szivattyúval, illetve nyolc tartálykocsival a katasztrófavédelmi szervezet, a városüzemeltetési társaság és a vízügyi igazgatóság szakemberei igyekeznek elvezetni, elszállítani a vizet a veszélyeztetett 200 nyíregyházi lakóháztól. Az önkormányzat további nagyteljesítményi szivattyúkat és tömlőket vásárol, az utóbbiakra azért van szükség, mert távolra kell átemelni a vizet az elöntött utcákból, kertekből.

Kovács Ferenc kitért arra, hogy igyekeznek szabaddá tenni a korábban betemetett, a csapadékvizet elvezető árkokat, s a még meglévő tározókból is kiszivattyúzzák a vizet, hiszen további csapadék várható. Nyíregyháza a jövőre nézve azt tervezi, hogy úgynevezett záportározókat építenek a belvíz által a leginkább fenyegetett részeken, a beruházásra pályázati forrásból szeretnének pénzt előteremteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását