2024. május 8. - Mihály

Németországban is lesz pécsi egyetem

Németországban indít képzést a Pécsi Tudományegyetem (PTE): 2011 őszétől hetven-nyolcvan hallgató kezdheti meg tanulmányait a frankfurti klinikákon induló ápolás-betegellátás alapszakon.
2010. december 3. péntek 20:43 - HírExtra
Betlehem József, az egyetem egészségtudományi karának dékánja pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság jóváhagyta a külföldi képzés beindítását. A magas színvonal biztosításához jelentős mértékben hozzájárulnak majd a PTE karának németül beszélő szakemberei is, akik az oktatási idő negyven százalékában lesznek jelen Németországban.

"A magyarok elsősorban alapozó tárgyakat oktatnak majd, a gyakorlati képzésről és az infrastruktúráról a frankfurti klinikák gondoskodnak. A vizsgáztatást már a pécsiek felügyelik, az okleveleket a PTE állítja ki a végzett hallgatóknak" - mondta.

Betlehem József utalt rá, hogy a diplomás ápoló alapszak (BSc) indítását a frankfurtiak kezdeményezték még hét évvel ezelőtt, tekintettel arra, hogy az ehhez hasonló németországi képzések eltérő tartalmúak. Az Európai Unióban is elfogadott oklevéllel rendelkező magyar BSc ápolók magas szintű elméleti és gyakorlati ismereteket szereznek, ezek birtokában képesek számos olyan, speciális szaktudást igénylő beavatkozást elvégezni, amelyek nem tartoznak a német ápolók feladatköréhez.

"A német felkérés a jó kapcsolatokon, a bizalmon, a közös kutatási tevékenységen túl azon színvonal elismerése, amelyet a pécsi egészségtudományi kar és az itt végzettek képviselnek" - hangsúlyozta a dékán. Megjegyezte: a Pécsen diplomázó ápolók szaktudásáról az elmúlt években Németországban is meggyőződhettek, több szakdolgozót jelenleg is a frankfurti klinikák alkalmaznak.

Betlehem József úgy véli, a képzési központ létrehozása ritka példája annak, hogy nemcsak jól képzett magyar munkaerőre, hanem jó magyar képzésre is lehet igény külföldön.
A dékán megjegyezte: szóba került, hogy az orvos és a közgazdász szakhoz hasonlóan az ápolás szakon is indítson hazai idegen nyelvű képzést a PTE. Bár ehhez a tananyag és az oktatógárda is rendelkezésre állna, erre egyelőre nem kerül sor.

"Az orvosok és a közgazdászok presztízse, egzisztenciális háttere erősebb, várható keresetük magasabb azokénál, akik az egészségtudományi karon szeretnének tanulni. Amíg a külföldi fiataloknak egy pécsi orvosi vagy közgazdászdiploma megszerzése a vállalt nehézségek, a magas költségek ellenére csábító lehetőség, az egészségügyi szakdolgozók számára kevésbé az" - mondta Betlehem József.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását