2024. május 6. - Ivett, Frida

A minőségi csoki a válságban is minőségi

Bár a válság miatt az elmúlt egy évben zsugorodott valamelyest a magyarországi édességfogyasztás, a valódi, minőségi csokoládék részaránya tovább emelkedett a bevonómasszából készült termékekkel szemben - emelte ki Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke a szervezet idei karácsonyi sajtótájékoztatóján Budapesten csütörtökön.
2010. november 18. csütörtök 15:14 - HírExtra
Sánta Sándor elmondása szerint az elmúlt 3-5 év növekedési trendjét törte meg a gazdasági válság, a minőségi édességek térhódítása azonban nem állt meg, mára 83 százalékos értékbeli részaránnyal abszolút uralják a szezonális, ünnepi piacot.

Ismertetése szerint a magyarok az elmúlt évben átlagosan 3,5 kilogramm édességet fogyasztottak, ami némi visszaesést mutat az előző évek 4 kilogrammot közelítő mennyiségéhez képest. Mint mondta, a válság mellett az is visszafoghatja valamelyest az eladásokat, hogy a kereskedelmi láncok egyre később helyezik ki az édességeket a polcokra az ünnepi szezon közeledtével.

Sánta Sándor immár hagyományosan felhívta a figyelmet a valódi csokoládé és a bevonómassza közötti különbségekre. "Ha valódi csokit akarunk venni, a kakaóvajat és kakaómasszát kell keresnünk az összetevők között" - hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy a hazai előírások alapján tejcsokoládé esetében 25 százalékos, étcsokoládénál pedig 35 százalékos kakaó-szárazanyagtartalom fölött számít a termék csokoládénak.

Kérdésre válaszolva Sánta Sándor elmondta, hogy a magyar piacon jelenleg 80-85 százalékban importcsokoládékat értékesítenek, mivel a hazai gyártókapacitás a 2000-es évek eleje óta sajnos zsugorodóban van. Megerősítette azt is, hogy az utóbbi időben valóban nő a kereslet a magyar "retrótermékek" iránt, melyekkel a gyártók kreatívan kísérleteznek is, például új ízek bevonásával. A retrótermékek ugyanakkor jellemzően még nem rendelkeznek számottevő piaci részesedéssel - tette hozzá a szövetség elnöke.

Török Zsuzsa pszichológus arról beszélt, hogy a kulináris élvezetek fontos forrását jelentik a boldogságnak. "A csokoládé gyógyír a léleknek: beindítja a szerotonin termelődését, ami enyhíti a depressziót és a szorongást, koffeintartalma élénkebbé, teobromin-tartalma nyugodtabbá teszi fogyasztóját, ráadásul a manapság közszájon forgó +örömhormon+, a dopamin termelődését is kiváltja" - fejtette ki. Török Zsuzsa megjegyezte azt is, hogy a magyar nyelv többnyire pozitív jelentéstartalommal ruházza fel az édes szót, így például az édesded, az édes kettes és az édesanya esetében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását