2024. május 12. - Pongrác

Mekkai zarándoklat - Ábrahám lábnyomain haladva

Idén közel hárommillió muszlim vesz részt a mekkai zarándoklaton. Ha szeretné megérteni, miért forognak egy fekete kő körül, miért táboroznak le egy hegy lábánál, és miért dobálnak kavicsokkal egy sziklát a HirExtra segít.
2010. november 15. hétfő 17:19 - Hassan Szihám
A Kába-szentély és a fekete kő
A Fekete kő az iszlám szent relikviája. Szaúd-Arábiában a mekkai Nagy Mecset közepén álló ókori, kocka formájú kőépítmény, a Kába, a muszlimok számára előírt zarándoklat célpontja, az iszlám legfőbb szentélye. A Kába dél-keleti sarkában, körülbelül másfél méter magasan van beépítve a szentély „alapköve”, a Fekete kő.

A Fekete kő viszonylag kis méretű, kb. 30-40 centiméter átmérőjű, tojás alakú kő, a geológusok biztosak abban, hogy egy meteorit darabja, ami légbuborékokat rejt, színét pedig magas vastartalma adja.
A kőhöz több évezredes hiedelmek tapadnak: az iszlám hívők isteni jelnek tekintik, úgy tartják ez Allah földre szállt jobb keze. A Kábához irányuló zarándoklatok már Mohamed ideje előtt is azzal végződtek, hogy a hívők megcsókolták a varázserejűnek tartott Fekete követ.

A követ 930-ban elrabolták, ekkor több darabra tört. A karámita szekta fanatikus harcosai betörtek Mekkába, romba döntötték a várost és a szent követ Bahreinbe vitték, ahol huszonkét éven át zálogként maguknál tartották. Csak hosszas alku eredményeként került vissza eredeti helyére, de ekkor már törött volt. Ma vastag ezüst pánt és ezüst szögek tartják össze.

(forrás: Wikipédia)
Az iszlám öt pilléren nyugszik. Mindennek az alapja a tanúságtétel, hogy nincs más isten, csak az Isten, és Mohamed az ő prófétája. A második pillér, a hívő mindennapi kötelessége, az ima, mely által folyamatos kapcsolatot tart fenn Istennel. A harmadik az alamizsna fizetése, amennyiben a hívő rendelkezik jövedelemmel a megélhetésén túl. A negyedik a ramadan havi böjt, mely a test és lélek megtisztulására szolgál. Az ötödik pedig a mekkai zarándoklat. Ez persze nem kötelező, hiszen előfordulhat, hogy a hívő nincs olyan egészségügyi vagy anyagi helyzetben, hogy részt vegyen benne.

Miért éppen Mekka?

Mekka nemcsak azért fontos, mert innen indult ki az iszlám vallás. Ennél még régebbre nyúlik a város szakralitása. Itt épített ugyanis szentélyt a próféták ősatyja, Ábrahám, fiával, Iszmáillal elsőként az egyistenhit tiszteletére. Úgy tartják, e szentély sarokköve volt a Kába, melyet isten zárókőként adott nekik. A zarándoklat szertartása során a hívő gyakorlatilag szimbolikusan újra elvégzi Ábrahám felesége, Hádzsar, és fiuk, Iszmáil több mint 4000 évvel ezelőtti próbatételét és áldozatát.

A mekkai zarándoklat rituáléja már az iszlám előtt is megvolt. Az ekkor még többnyire bálványimádó arab törzsek minden évben összegyűltek ott, és mindenféle szertartásokat végeztek, ki-ki a maga istenéhez. A régi szokások számos elemét megőrizte a muszlim zarándoklat.

Előkészületek


A zarándoklatot komoly felkészülés előzi meg, melynek legfontosabb eleme a lelki ráhangolódás. A zarándoklatra igyekvőnek békességet kell teremtenie környezetében: le kell zárnia vitáit, és bocsánatot kell kérnie azoktól, akiket esetleg megbántott. Emellett függőben levő anyagi ügyeit is rendezni szükségeltetik.

A zarándoklat megkezdésekor a rituális fürdést követően fehér, varrások nélküli vászonruhát öltenek magukra. Ez szimbolizálja a hívők Isten előtti egyenlőségét és a zarándoklat szentségét. A zarándoklat befejezéséig nem vágnak hajat és körmöt, nem parfümözik magukat, és nem takarják el hajukat.

A zarándoklat ideje alatt természetesen tartózkodniuk kell a házasélettől, és minden, nemi vágyat gerjesztő cselekedettől.



Itt vagyok, Istenem, itt vagyok!

Ezeket a sorokat rebegik el a zarándokok Mekkába érkezvén, majd elsőként a Kába szentélyét keresik fel. A zarándoklat első hajnalán a hívők hétszer, az óramutató járásával ellentétes irányban megkerülik a mekkai mecset közepén álló Kába-szentélyt. A forgást követően megcsókolják a szentélyt, vagy ha erre nincs lehetőség a tömeg miatt, jobb kezükkel a kő felé mutatnak. Ezt követően isznak a mecset udvarán fakadó Zamzam-forrás vizéből, amelyet Isten fakasztott Ábraháméknak, hogy ne haljanak szomjan.

Szintén a vízkereséshez kötődik egy másik rituálé is, mely során a zarándokok hétszer futnak a Szafa és a Marwa hegy között. Ezt az utat tette meg Ábrahám felesége is, mikor a szomjhaláltól próbálta megmenteni fiát. A rítusok elvégzése közben a zarándokok végig imádkoznak magukban.

Arafátra fel!

A következő reggelen (a mai napon), a hívők az Arafát hegyhez vonulnak, ahol letáboroznak, és Isten dicsőítésével és imádkozással töltik a napot. Ez a helyszín több szempontból is szakrális jelentőséggel bír. Itt imádkozott egykoron Ádám és Éva, majd Ábrahám és fia, itt nyilatkoztatott ki a Korán utolsó részlete, és itt tartotta utolsó pénteki beszédét Mohamed próféta is. Az arafáti fohásznak kiemelt szerepe van, mivel Isten ekkor meghallgatja a hívők minden kérését. Naplemente után a zarándokok elindulnak Muzdalifába, ahol köveket gyűjtenek a másnapi szertartásra.

A sátán megkövezése

A Muzdalifa-síkságnál érte Ábrahámot az álom, mely szerint fel kell áldoznia fiát az Istennek. Innen vonulnak a zarándokok Minába, ahol az összegyűjtött kövekkel megdobálják a Sátán szimbólumának tartott három kőpillért arra emlékezve, hogy a Sátán háromszor is megkísértette az álmot látott Ábrahámot. A zarándokok legalább hét követ hajítanak a sziklához. Ezzel jelképesen elutasítják és elűzik szívükből a Sátánt.



Áldozat

A zarándokok ezután állatáldozatok bemutatásával Iszmáil megkötözésére emlékeznek, és arra, hogy Isten meggyőződve Ábrahám szilárd hitéről, Iszmáil helyett egy kost fogadott végül áldozatul. Az állatáldozat annak szimbóluma, hogy a hívő kész bármilyen áldozat bemutatására Isten számára.

Mivel ma már rengeteg zarándok van jelen, és bajos lenne mindenkinek levágnia egy állatot, jegyrendszerrel oldják meg a helyzetet. Egyszerre többen fizetnek be egy-egy állatra, akit egy szakember vág le. A keletkező óriási húsmennyiséget ezután a közeli hűtőházakba viszik, majd a szegények között elosztják. A cunami-tragédia idején például a hús nagy részét az érintett térségbe szállították.

Nemcsak Mekkában ünnepelnek ilyenkor a muszlimok: a világ minden táján állatokat áldoznak a négynapos ünnep keretében.

Megtisztulva

Az ünnepet követően a zarándokok visszatérnek Mekkába, ahol újra elvégzik a Kába-szentély körüli forgást, majd leveszik fehér öltözéküket, lenyírják hajukat, levágják körmeiket, ezzel mintegy kiemelkedve a „megszentelt állapotból”. A zarándoklatból visszatérő a hívő elnyeri a hadzsi megnevezést, és ezzel együtt a társadalom tiszteletét is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását