2024. május 15. - Zsófia, Szonja

BKV: bíznak a francia bíróságban

A BKV elítélte az Alstom azon lépését, hogy a cég pert indított ellene egy franciaországi bíróságon, elkerülve ezzel a bankgaranciák kifizetését. Bízik ugyanakkor abban, hogy a bíróság a számára pozitív döntést hoz, elrendeli a fizetési kötelezettség haladéktalan teljesítését.
2010. november 12. péntek 20:31 - HírExtra
A budapesti közlekedési társaság az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: határozottan elutasítja az Alstom gyakorlatát, és a késedelmes teljesítésből adódó minden kárát érvényesíteni fogja.

Mint írta, a BKV Zrt. október 18-án kapta meg a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) jogerős határozatát, amelyben az elsőfokú döntést helybenhagyva elutasították az Alstom-metrószerelvény végleges típusengedély iránti kérelmét. E hatósági engedély nélkül a szerelvények Magyarországon nem állíthatóak forgalomba.

Hozzátette: ezt követően Kocsis István BKV-vezérigazgató a Fővárosi Közgyűlés június 3-án hozott, neki csak október 19-én kézbesített döntésének megfelelően azonnali hatállyal felmondta a szerződéseket, és az előírásoknak megfelelő módon haladéktalanul lehívta a korábban átutalt előlegek visszafizetésére, valamint az úgynevezett jóteljesítésre vonatkozó bankgaranciákat, továbbá bejelentette a szállító iránti kötbér- és kárigényt.

A BKV tájékoztatása szerint azonban a lehívott összegek (csaknem 130 millió euró; mintegy 35 milliárd forint) még nem érkeztek meg a számlájára, "mert az Alstom bírósági végzéssel akadályozta meg a garanciák kifizetését".

A nanterre-i bíróság december 10-ére hirdette meg a tárgyalást az ügyben. A BKV Zrt. bízik abban, hogy pozitív döntés születik a fizetési kötelezettség haladéktalan teljesítésével kapcsolatban - áll a közleményben.

Az Alstom azért perelte be az illetékes franciaországi bíróságon a BKV-t, mert jogtalannak ítélte meg a metrókocsik legyártására és leszállítására vonatkozó szerződés felmondását és a bankgaranciák lehívását - erősítette meg Riccardo Pierobon, a francia gépipari vállalat szóvivője pénteken az Index értesülését az MTI-nek.

"Mi már legyártottuk ezeket a metrószerelvényeket, a szerződés értelmében a gyártás alatt már kaptunk előleget, amit a BKV vissza akar kapni. Ezzel nem értünk egyet (...). Úgy ítéljük meg, hogy ezen összegek és a bankgaranciák lehívása a BKV részéről törvénybe ütköző" - fogalmazott a szóvivő.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az Alstom folytatni kívánja az egyeztetéseket a BKV mellett az NKH-val és a Fővárosi Önkormányzattal is; csütörtökön és pénteken is tárgyaltak a budapesti illetékesekkel.

Megerősítette, hogy a kereset beadása leblokkolta a már kifizetett összegek visszatérítését és a bankgaranciák kifizetését addig, ameddig a gyorsított eljárásban lefolytatandó meghallgatások meg nem történnek.

Az MTI kérdésére a szóvivő elmondta: azért Franciaországban perelnek, mert a szerződésnek megfelelően a nantes-i bíróság az illetékes a kérdésben.

Az Alstommal a BKV 2006. május 30-án kötött szerződést a 2-es és a 4-es metró szerelvényeinek gyártására és leszállítására. E szerint az Alstom 22 szerelvényt gyárt a 2-es metróvonalra 150 millió euróért, továbbá 15+7 automata szerelvényt a négyes vonalra, 114 millió euróért.

A Fővárosi Önkormányzat június 3-án úgy döntött: a BKV vezérigazgatójának meg kell szüntetnie az Alstom konzorciummal kötött szerződést, ha a gyártó július végéig nem tudja megszerezni a végleges típusengedélyt a 2-es vonalra szánt szerelvényekre. A szerződést végül októberben mondták fel. A BKV a gyártónak már átutalt ötven százalék előleget, mintegy 30 milliárd forintot, miközben az Alstom csak tízszázalékos kötbérköveteléssel élhetett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását