2024. május 5. - Györgyi

Nyitrai: el kel kerültni a szociális ellátórendszer összeomlását

Nyitrai Imre szerint az elmúlt évek elvonásai után a szociális ellátórendszer az összeroppanás határán áll, ezért most az a legfontosabb, hogy elkerüljük annak összeomlását. A szociális, család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón beszélt erről Keszthelyen.
2010. november 11. csütörtök 19:25 - HírExtra
A politikus a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviseletében vett részt a Szociális Szakmai Közösség Közhasznú Egyesület által szervezett VI. Országos Szociális Konferencián, amelynek kapcsán újságíróknak elmondta: a tanácskozáson összegezték az Új Megegyezés 2010 ágazati szakmai konzultációsorozat eredményét is.

A hét régióban, mintegy 1500 résztvevővel megtartott szakmai egyeztetésekről alkotott vélemények kapcsán kiemelte: a legfontosabb most az, hogy ne legyen több elvonás a normatívákból, és csökkenjenek az ágazat terhei.

Nyitrai Imre közölte, a segélyezésre és a szolgáltatásokra vonatkoztatva is igaz, hogy "az ellátórendszer az összeroppanás határán áll", mert abból az elmúlt öt évben a legkevesebb 25 milliárd, de a szakma számításai szerint inkább 70 milliárd forintot vontak el. Azonban a szociális szakma képviselői is tisztában vannak azzal, hogy milyen helyzetben van az ország, türelmesek, mert látják a megújítás szándékát - jelentette ki a helyettes államtitkár.

Mint mondta, az ellátottak érdekében komplexebb beavatkozásra van szükség, egyszerűsíteni kell a jogi szabályozást és radikálisan csökkenteni az adminisztrációs terheket. Példaként hozta fel, hogy sokszor maguk a szakemberek sem ismerik teljes körűen a folyton változó jogszabályokat, s ha kevesebb papírmunka hárul majd rájuk, több törődés juthat az ellátottaknak.

Nyitrai Imre közölte: a hosszú távú kiszámíthatóságot szem előtt tartva készül a nemzeti szociálpolitikai koncepció, és a kormánytól kapott felhatalmazás alapján jövőre kidolgozzák az ágazati életpályamodellt. A 2012-es költségvetési évre pedig "igazságosabb, a különbségeket jobban figyelembe vevő finanszírozásra" tesz javaslatot a minisztérium, de már a jövő évi költségvetés is biztosítja, hogy nem lesz több elvonás - tette hozzá.

A helyettes államtitkár kitért Varga László MSZP-s képviselő interpellációjára, amely a konzultációsorozatot kritizálta. Nyitrai Imre ennek kapcsán azt mondta: a szakma nevében tiltakozik, amiért egy szakmai konzultációs sorozatot "a politikába akarja belerángatni" az ellenzék.

A keszthelyi rendezvényen Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyi államtitkár, valamint Nyitrai Imre helyettes államtitkár a szociális munka napja alkalmából elismeréseket adott át.

Esélyegyenlőségért díjat kapott Zöld András, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának dékánhelyettese. Pro Familiis díjban részesült Norbert Ceipek, a bécsi Drehscheibe am Augarten szociálpedagógiai intézet vezetője és Faddi István, a fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi szakreferense. Öten Pro Caritate díjat vehettek át, ketten Szociális Munkáért díjban részesültek, tizenegy szakember pedig miniszteri dicséretet kapott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását