2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Bezárják az illegálisan működő szociális otthonokat

A kormányzat minden illegálisan működő szociális otthont bezárat, és egységes ellenőrző rendszert vezet be az időseknek szolgáltatást nyújtó intézmények felügyeletére - mondta Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának szociális, család-, és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten.
2010. július 30. péntek 15:25 - HírExtra
Az engedély nélkül, illegálisan működő intézményeket "be fogjuk zárni" - jelentette ki Nyitrai Imre. Közölte, a minisztérium "Vigyázat, engedély nélküli szociális szolgáltatás!" címmel felhívást tesz közzé, és "szégyenlistát" készít az illegálisan működő szolgáltatókról.

Az ellenőrzési rendszert egységesítik, a "retorziónak" három szintje lesz: szociális bírságot szabnak ki, ha "jogszerűtlen vagy embertelen körülményeket" tapasztalanak egy intézményben, majd normatíva megvonással élnek, és legsúlyosabb szankcióként akár a működési engedélyét is bevonják a szolgáltatónak - mondta el Nyitrai Imre.

Az államtitkár szerint "szégyen és gyalázat", hogy az elmúlt négy-öt évben bekövetkezett kontrollálatlan változások a jelenlegi helyzethez vezettek. "Hatalmas bizonytalanságot okoz" az a "jogi dzsungel", amely a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások körül van - fogalmazott. Nyitrai Imre közölte, jelenleg 18 eljárás folyik idősek számára illegálisan szolgáltatást nyújtó intézmények ügyében.

A sajtótájékoztatón jelen voltak szakmai szervezetek képviselői, akik közös felhívást tettek közzé, amelyben az Országgyűléshez és a kormányhoz fordulnak, és azt kérik: tegyenek "határozott és kemény lépéseket azok ellen a bűnönözők ellen, akik visszaélnek a szegény és kiszolgáltatott emberek, idősek rászorultságával, nyomorával és kilátástalan helyzetével". "Előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból elkövetett bűncselekmény az, ahogy az illegális, szociálisnak nevezett szolgáltatók az idősekkel bánnak" - olvasható a dokumentumban.

A szervezetek szerint elkerülhetetlen az intézmények működését "ellehetetlenítő, egymásnak ellentmondó jogszabályok, a költséges, párhuzamos ellenőrzések rendszerének felülvizsgálata". A nyilatkozatot a Szociális Klaszter, a Magyar Szociális Szervezők Egyesülete, a Szociális Igazgatók Magyarországi Egyesülete, a Szociális Ellátók és Ellátottak Egyesülete, a Szociális Intézmények Országos Szövetsége valamint a Szociális Szakmai Közösség adta ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását