2024. május 14. - Bonifác

A felsőoktatási képzés színvonalát emelnék

Rektori konferencia támogatja, hogy a képzés színvonalát erősítő felsőoktatási törvényt fogadjanak el.
2010. november 10. szerda 19:13 - HírExtra
A Magyar Rektori Konferencia (MRK) támogatja, hogy olyan új felsőoktatási törvényt fogadjanak el, amely megteremti a hatékonyabb intézményi működés feltételeit, növeli a felsőoktatási képzés színvonalát, és erősíti az intézményi autonómiát.

Az MRK szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a törvény koncepciójának szakmai egyeztetése során véleményével, további javaslataival hozzá kíván járulni ezen célok eléréséhez.

Mint írták, a szervezet plénuma az új felsőoktatási törvény koncepciójáról december 7-én alakítja ki állásfoglalását.

A november 4-én nyilvánosságra hozott felsőoktatási törvény koncepciója többek között rögzíti, hogy felülvizsgálandó a 2006-ban bevezetett többciklusú felsőoktatási rendszer, osztatlan képzésben valósulna a pedagógusképzés, és két emelt szintű vizsga lenne a felsőoktatásba való belépés feltétele.

Az 51 oldalas dokumentum szerint egy felvételi eljárásban legfeljebb öt felsőoktatási intézménybe lehet jelentkezni. Ha a jelentkező nem nyert felvételt, elégséges pontszám alapján átirányítható más azonos vagy rokon szakon képző felsőoktatási intézménybe akkor is, ha azt nem jelölte meg. Az átirányítást a jelentkező nem köteles elfogadni. A felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban álló vagy tanulmányi okból elbocsátott személy az intézmény azonos szakára - amelyre hallgatói jogviszonya vonatkozik, illetve amelyről elbocsátották - felvételi kérelmet nem terjeszthet elő, kivéve, ha önköltséges vagy államilag támogatott státuszát szeretné felcserélni.

Új finanszírozási metódust fogalmaz meg a javaslat, amely kitér arra is, hogy állami támogatásban részesülnek az állami és a Magyarországon államilag elismert egyházi felsőoktatási intézmények. Az alapítványi és magán felsőoktatási intézmények a kifutó évfolyamok kivételével csak állami megrendelés esetén részesülnek költségvetési támogatásban.

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) alapértékeiben és irányultságában támogathatónak tartotta az új felsőoktatási törvény koncepcióját, mert az véleményes szerint egyértelműen a felsőoktatás minőségi megújítását szolgálja. A szervezet szerint ugyanakkor elengedhetetlen a doktori ösztöndíjak növelése.

A koncepció, hallgatókra vonatkozó passzusait, többek között a vizsgaszámok korlátozását, ugyanakkor élénken bírálta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. A szervezet szerint rögzíteni kell a felsőoktatási törvényben a vizsgák számát is, ha ez nem történik meg, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nyílt levelet ír a miniszterelnöknek.

Kritikákat fogalmazott meg a Fidesz vezető oktatáspolitikusa, Pokorni Zoltán is, aki kiemelte, a nagyobbik kormánypárt azt szeretné, ha a magyar felsőoktatás megújulna, de a felsőoktatási törvény koncepciójában nem látják ennek lehetőségét, a minőség fejlesztését. Hoffmann Rózsa (KDNP) oktatási államtitkár erre válaszul azt mondta, hogy nem a sajtón keresztül üzengetve kell megtárgyalni a most készülő új felsőoktatási törvény koncepcióját. Közölte: napi szakmai kapcsolatban van Pokorni Zoltánnal és gyakran találkoznak. Az MTI értesülése szerint az államtitkár jövő hétfőn találkozik Pokorni Zoltánnal, hogy tárgyaljanak a felsőoktatási koncepcióról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását