2024. május 3. - Tímea, Irma

PSZÁF: egyelőre indokoltak a bankok emelései

Amióta kivetették a válságadókat, az egyik legnagyobb kérdés: vajon ráterhelik-e a fogyasztókra a költségeket? Több banknál már megemelkedek egyes költségek. Ezzel kapcsolatban beszélgettünk Binder Istvánnal, a PSZÁF szóvivőjével.
2010. november 8. hétfő 18:49 - Forján-Vass Máté
Egyes információk szerint a bankok megemelték egyes költségeiket. Összefüggésbe hozható ez a válságadókkal?

Költségváltozások
A Parlament által elfogadott törvény szerint a bankoknak nem lehet majd egyoldalúan szerződést módosítani a hitelesekkel szemben. Emellett számos törlesztési segítséget adnak, amely megkönnyíti a hiteltörlesztést.

A számlavezetés költségeivel, és azok indokolatlan módosításaival szemben azonban nem léphet fel jelenleg a PSZÁF. Az elmúlt időszakban a bankok megemelték a számlavezetési díjakat, bár egyelőre még a fogyasztói árindexen belül van.
Folyamatosan zajlanak vizsgálatok a pénzpiacon. Ezeket július 30-a óta végezzük, amiben azt vizsgáljuk, milyen változások történtek. Ennek már van részeredménye, de azt is jeleztük, hogy szilveszterig biztosan folytatni fogjuk.

Nyílván ezeket az életbe lépő törvényekhez igazítjuk. Például: elfogadták az egyoldalú hitelszerződések tilalmáról szóló törvényt.

Volt már egy jelentésünk, ami júliustól szeptemberig tartó időszakról szól. Akkor olyan megállapításokat tettünk, amelyek szerint a lakossági hetelek kamatai nem változtak alapvetően az elmúlt negyedévben. Sem pozitívan, sem negatívan nem tapasztalható komoly mozgás. 39 bankból 14 semmin nem változtatott.

Referenciakamat-változásra volt példa, és ennek megfelelően emelkedtek, vagy csökkentek az árak. Változást az hozott, hogy a devizaalapú hiteleket átváltották forint alapú hitelekre, illetve előálltak újabb konstrukciókkal.

A banki betéteknél, a rövid futamidejű betéteknél csökkentek a kamatok, amit eltoltak a hosszabb futamidejű megtakarítások felé. Ez utóbbi a hat hónapnál hosszabb idejű betétekre vonatkozik főleg.

És a számláknál?

A számlavezetésnél voltak egyes szolgáltatók, amelyek díjakat emeltek, de ez megfelel a 2009-es fogyasztói árindexeknek. Két olyan intézmény volt (Erste Bank Nyrt. és CIB Bank Zrt. – a szerk.) amely széleskörű emelést hajtott végre, de ez is belefér még az árindexbe.

Azzal mit tudnak tenni amelyik bankról kiderül, hogy áthárítja a válságadót?

Ez attól függ, hogy mikor történt ez a dolog. Ha az egyoldalú szerződésmódosítások tilalmára vonatkozó törvény életbelépése (november 28. – a szerk.) után, akkor a hiteleseknél meglesz az eszköz.

Akkor van eszköz a kezünkben, ha a magatartási kódexet megsérti valaki, mert az egyben a tisztességtelen kereskedelem tilalmáról szóló törvény megsértés lenne.

Emellett a nyilvánosság erejével is fel tudunk lépni azokkal szemben, akik valamilyen módosítást hajtanak végre. Minden banknál nevesítjük, hogy melyik bank milyen számlacsomagnál mit csinált.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását