2024. március 29. - Auguszta

Már a rómaiak is ökoházakat építettek

Ökoházakat építettek az ókori rómaiak Nagy-Britanniában - állítja Andrew Wilson, az Oxfordi Egyetem professzora, aki szigetországi antik villákat hasonlított össze az 1930-as évek brit típusházaival.
2010. november 8. hétfő 17:08 - HírExtra
Míg a brit típusházakban a radiátorok az ablak alatt helyezkednek el, és hatékonyságukat nemcsak a kinti hőmérséklet, de a függönyök is csökkentik, a rómaiak a padlófűtést alkalmazták. A hypocaustumnak nevezett fűtőberendezés a padlótól a plafonig az egész szobát felmelegítette - olvasható a The Daily Mail (http://www.dailymail.co.uk) online kiadásában.

A rómaiak a természetes napfényt is "igába fogták": a lakószobák ablakai délre vagy délnyugatra néztek, hogy a legtöbb természetes hőenergiát tudják hasznosítani.

Míg a modernkori ember a magas költséggel előállított ivóvizet pazarolja fürdésre, illetve a mellékhelyiségben is azt használja, a rómaiak gondosan szétválasztották a kettőt. Az ivóvizet aquaeductusok szállították a hegyi forrásoktól, mosásra, fürdésre viszont a ciszternákba gyűjtött esővizet használták.

A rómaiak a közfürdőket részesítették előnyben, ahol a vizet és a helyiségeket egyazon berendezés melegítette. A jelenkori házakban a vízmelegítőket elválasztják a fűtési rendszertől.
"Ez felveti a kérdést, hogyha a rómaiak ugyanazt a rendszert használták vízmelegítésre és fűtésre, mi miért ne követhetnénk a példájukat" - emelte ki Andrew Wilson, a római kori építészet szaktekintélye. Mint hozzátette, példát lehetne venni a rómaiakról az építési anyagok újrahasznosításában is.

"Az egyik legfontosabb dolog, amit a rómaiaknak köszönhetünk, hogy megmutatták, miképp használhatjuk sokkal hatékonyabban és kreatívabban a rendelkezésre álló energiaforrásokat" - hangsúlyozta a professzor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását