2024. május 5. - Györgyi

Schmitt a soros elnökségről tárgyal

Schmitt Pál államfő a magyar és a lengyel EU-elnökségről is tárgyal Karlovy Varyban, a visegrádi országok államfőinek találkozóján.
2010. november 5. péntek 08:57 - HírExtra
A köztársasági elnök pénteken elutazása előtt az MTI-nek elmondta, tájékoztatni fogja kollégáit arról, hogy milyen terveik és prioritásaik vannak a magyar elnökséggel kapcsolatban. Hozzátette, együttműködést vár a V4-ektől Magyarország, hiszen az egyik fontosabb téma a magyar elnökség kapcsán a regionális együttműködés. "Ez egy földrajzi és történelmi determináció, amiből nem tudunk és nem is akarunk kilépni" - fogalmazott.

Kétoldalú tárgyalásokat fog folytatni Lengyelországgal az elnökséggel kapcsolatban, ezen kicserélik a tapasztalatokat, tájékoztatják egymást a terveikről és szóba kerülhetnek kulturális és gazdasági kérdések is - közölte.

Fontosnak nevezte, hogy köztársasági elnökként először találkozik kollégáival. A megbeszéléseken - mint azt Schmitt Pál elmondta - áttekintik a visegrádi együttműködés elmúlt húsz évének tapasztalatait, és megvitatják a lehetőségeket is. Szó lesz a közös, unión belüli érdekképviseletről, a kelet-európai partnerségről, és arról is, hogyan viszonyulnak a V4-ek az unió további bővítéséhez.
Tárgyalni fognak infrastrukturális és energetikai kérdésekről is. Az államfő kiemelte: egy éven keresztül közép-európai országok fogják betölteni az EU soros elnöki tisztét, s ez egy különleges helyzet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását