2024. április 20. - Tivadar

Schmitt: az ügyészség szolgálatot jelent

Az ügyészi munka mindenhol a világon a jog védelmét, "egyértelmű szolgálatot" jelent - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön Budapesten, az Eurojustice konferencia nyitó napján.
2010. október 28. csütörtök 10:27 - HírExtra
Az ügyészek a társadalom figyelmétől kísérve hatalmas elvárás középpontjában állnak, és ez a hangsúlyos szerep óriási felelősség, de felemelő érzés is - emelte ki a köztársasági elnök.
Az államfő a nemzetközi legfőbb ügyészi konferencián azt hangsúlyozta: Magyarországon az ügyészség jelentős tekintéllyel bír az állampolgárok szemében, mert az emberek látják, hogy nagy legitimitással, szakszerűen végzik munkájukat.

Schmitt Pál szólt az ügyészek egyik legfőbb alkotmányos feladatáról, az állam demokratikus működése feletti őrködésről is. Mint mondta, az érintettek ebbéli hivatásukat csak úgy végezhetik, ha az emberek szempontjait jelenítik meg a közéletben, az állami rendszerek működésében. Hozzátette: a legfőbb ügyészek tanácskozására az emberek, a közösség szempontjait hozta el.
A köztársasági elnök beszédében hangsúlyozta: az ügyészségek törvényből fakadó hivatása, hogy az elkövetett bűncselekményeknek legyen arányos és igazságos következménye.

Úgy fogalmazott: a vádhatóság felkészültségén, elkötelezettségén múlik, hogy a jogellenes magatartások elérik-e egyáltalán az igazságszolgáltatás bírósági szakaszát, és az is, hogy ott hogyan ítéltetnek meg.

Az ügyészek tehát szakmai értelemben a vádat, az államot, erkölcsi értelemben pedig a közösséget képviselik - jelentette ki.

A tanácskozáson megjelent legfőbb ügyészekhez szólva az államfő azt mondta: az ő legfőbb felettesük a jog és az igazság, csak ide tartoznak felelősséggel.

Schmitt Pál kifejtette, az igazságérzetet és a biztonságérzetet az eredményes bűnüldözői munka növeli a legjobban.

A köztársasági elnök az elmúlt évek tanácskozásairól szólva elmondta, az utóbbi időben egyre súlyosabb és szerteágazóbb problémák kerültek napirendre a szervezett bűnözés, a családon elüli erőszak, vagy éppen a média-információk kezelésének területeiről.

A konferenciát Kovács Tamás legfőbb ügyész nyitotta meg. Az eseményen részt vesz Polt Péter és Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását