2024. június 11. - Barnabás

Elhunyt Harry Mulisch

Amszterdami otthonában 83 évesen rákbetegségben szombaton elhunyt Harry Mulisch holland író, A merénylet és A menny felfedezése című világsikerű regények szerzője, aki zsidó anya és nácikkal kollaboráló szudétanémet apa gyermekeként szerzett élményeit a holland irodalom remekeivé dolgozta fel.
2010. november 1. hétfő 19:37 - HírExtra
A haarlemi születésű írót külföldön is nagyra tartották, és hosszú éveken át az irodalmi Nobel-díj várományosaként is emlegették. A már évekkel ezelőtt elhunyt Gerard Reve és Willem Frederik Hermans írókkal együtt a holland irodalom három kimagasló alakja között tartják számon. Első regényét 24 évesen jelentette meg.

A nemzetközi hírnevet 1983-ban hozta meg neki A merénylet című, egy évvel korábban megjelent regénye, amely a német megszállással szembeni holland ellenállásról szól, s amelyet úgy emlegetnek, mint amely segített feldolgozni a hollandoknak a német megszállás traumáját és dilemmáit.

A menny felfedezése című, 1992-ben megjelent filozófiai-misztikus társadalomkrónikáját egy három éve végzett felmérésben minden idők legjobb holland regényévé választották.

A második világháború gyakori téma az életművében. „Engem nem érintett a világháború, én magam vagyok a második világháború” - szokta mondani. Másik híres mondása, hogy a második világháborúnak akkor tűnik el a hatása, amikor az utolsó áldozata is meghal.

Regényeit, novelláit, esszéit, drámáit, operaszövegkönyveit és versesköteteit szerte a világban kiadták, könyveinek némelyikét több mint 30 nyelvre fordították le. Főbb művei magyarul is megjelentek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását