2024. június 13. - Antal, Anett

Elhunyt Rózsa Vera, a világhírű zenetanár

Életének 96. évében a brit fővárosban elhunyt Rózsa Vera világhírű magyar zenepedagógus, énektanár, az angol királynő kitüntetettje, London díszpolgára - tudatta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem sajtóirodája kedden az MTI-vel.
2010. október 19. kedd 18:47 - HírExtra
Rózsa Verát londoni otthonában október 15-én érte a halál - olvasható a Zeneakadémia közleményében.

A neves zenepedagógus, aki énekesként is elismert volt, olyan később nagyhírűvé vált művészeket tanított, mint Sarah Walker, Kiri Te Kanawa, Agathe Martel, Karita Mattila, Tom Krause, Martina Bovet, Anne Sofie von Otter, Marie-Adele McArthur és Komlósi Ildikó is.
Mint azt Komlósi Ildikó az MTI-nek elmondta, Rózsa Vera kiváló mester volt, azt tanította, hogy az énekhang képzése, széppé formálása sosem lehet öncélú, annak mindig a művészetet és a művet kell szolgálnia. Nem a hangerőt kell "forszírozni", hanem a stílust kidolgozni. "A pályám során jöttem rá, milyen igaza van" - jegyezte meg a világjáró magyar mezzo.

Rózsa Vera munkáját a legnagyobb alázat és szeretet jellemezte - hangsúlyozta Komlósi Ildikó, felidézve, hogy óráikat mindig úgy osztotta be az énektanár, hogy előtte Kiri Te Kanawával dolgozzon, s így a magyar énekesnő is hallhassa őket.

Rózsa Vera a budapesti Zeneakadémián többek között Kodály Zoltán tanítványa volt. Első férje, a tragikus sorsú holokausztáldozat Weiner László Kodály egyik kedvence volt.

Első fellépései közé tartozott az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) keretében Händel Judás Makkabeus című oratóriumának előadásán az egyik zsidó nő szerepe. 1943-ban debütált Cherubinóként Mozart Figaro házassága című operájában, az OMIKE operaegyüttesében.

A kiváló karmester, Weiner László deportálása után Rózsa Vera egy darabig bujkált, majd a svéd nagykövetségen dolgozott, ahol Raoul Wallenberg a nácizmus üldözötteinek menekítő akcióit szervezte.

1945-1946 között az Magyar Állami Operaház, 1946-51-ben a bécsi Staatsoper tagja volt, ahol ígéretes színpadi karrierjét betegsége szakította meg. Dalénekesként is elismert volt, számos modern mű bemutatója fűződik a nevéhez.

Második férjével, a brit David Nordellel 1955-ben költöztek Londonba, ahol Rózsa Vera énektanítással foglalkozott. A londoni Guildhall School of Music and Drama tanáraként kezdett mesterkurzusokat tartani jó néhány országban, s később magántanárként folytatta munkáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását