2024. május 2. - Zsigmond

Az AB-hez fordul a SZEF az indoklásnéküli kirúgások miatt

Alkotmánybírósághoz fordul a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), ha a parlament elfogadja azt a fideszes képviselői indítványt, amely szerint a közigazgatásban is lehetőség lenne a jövő évtől a munkáltató indoklás nélkül elbocsátására.
2010. november 1. hétfő 07:48 - HírExtra
Varga László, a SZEF elnöke vasárnap az M1 Híradójának elmondta: a törvény elfogadásával néhány hónap alatt 35 ezer ember kerülhet az utcára.

Hozzátette: a törvény azt eredményezi majd, hogy ha egy köztisztviselőt politikailag vállalhatatlannak tartanak, akkor szakmai munkájától függetlenül, minél egyszerűbben, kisebb költségvetéssel lehet elbocsátani. Ez ugyanúgy alkotmányellenes, mint a kormánytisztviselőket érintő hasonló rendelkezés - szögezte le.

Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán, fideszes országgyűlési képviselők hétvégén terjesztették az Országgyűlés elé a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénymódosítást, amely szerint jövő év január 1-jétől a közszolgálati jogviszonyt a munkáltató felmentéssel indokolás nélkül megszüntetheti.

Az új Országgyűlés még június 21-én fogadta el újra a Sólyom László államfő által visszaküldött, a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt; a jogszabályt annak június 8-i elfogadását követően az államfő nem írta alá, hanem megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek.

A Ház zárószavazás előtt egy módosító csomag elfogadásával kibővítette a törvényt, annak hatálya alá vonta a közigazgatási államtitkárokat és a helyettes államtitkárokat, azaz a szakmai vezetőket; de nem változtatott azon a passzuson, amellyel az államfő nem értett egyet: így a munkáltatók a kormánytisztviselőket ezután indoklás nélkül menthetik fel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Paddington
2010. november 1. 14:08
Az Alkotmánybirósághoz cimzett beadványt Rogán Antal,Szijjártó Péter és Lázár János fogják átvenni és ők is fogják elbirálni...
bagi
2010. november 1. 11:14
Munkahelyteremtés és durva államosítás Fidesz módra. Gratula
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását