2024. május 15. - Zsófia, Szonja

MSZP: meg kell adni a nyugdíjasoknak a hiányzó pénzt!

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hogy adja oda a nyugdíjasoknak a nekik járó nyugdíjemelés még hiányzó részét, a nyugdíjasoktól pedig az kéri, Orbán Viktor nekik küldött levelére válaszolva is követeljék ugyanezt. Az ügyben alkotmánybírósági beadvány vagy akár népszavazási kezdeményezés is várható.
2010. október 29. péntek 11:47 - HírExtra
Török Zsolt, az MSZP szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján közölte: számításaik szerint - a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján - nem 0,6, hanem 1,1 százalékos nyugdíjkorrekciós emelés járt volna a nyugdíjasoknak. Ez - mint mondta - azt jelenti, hogy idén átlagosan öt, jövőre pedig 14.500 forintot nem adnak oda a nyugdíjasoknak.

Szavai szerint az elmaradt nyugdíjemelést a kormány egyebek mellett luxusbeszerzésekre költötte: hivatalba lépése után két hónappal másfél milliárd forintért vásárolt luxusautókat, bútorokat, telefonokat és informatikai berendezéseket.

Hozzátette: ez azért került ennyibe, mert a rendszerváltozás óta nem volt annyi miniszter és államtitkár mint most, és az ő igényeikhez igazodva szerezték be ezeket az eszközöket.
A szocialista politikus ezzel összefüggésben kitért arra: az új adórendszeren keresztül milliókkal nő ennek a 107 vezetőnek a fizetése jövőre. Példaként említette, hogy Orbán Viktor kormányfő hat, Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes több mint négy, egy átlagos miniszter pedig nettó kétmillió forinttal visz majd haza többet 2011-ben, mint idén.

Török Zsolt álláspontja szerint van miből kifizetni a nyugdíjasoknak a hiányzó összeget, hiszen az ötmilliárd forintos kiadással tervezett légifotózásra mégsem költ a kabinet.

Azt kérte a nyugdíjasoktól, hogy írjanak levelet Orbán Viktornak és kérjék el tőle a nyugdíjemelésüket, hiszen ha a kormánynak van pénze luxusautókra, a milliomosok adójának a csökkentésére, légifotózásra és államtitkárok kinevezésére, akkor erre is kell, hogy legyen forrása.

Kérdésre válaszolva jelezte: az idősügyi szervezetek fontolgatják, hogy ez ügyben az Alkotmánybírósághoz fordulnak, de az is elképzelhető, hogy az MSZP - a nyugdíjas érdekképviseletekkel konzultálva - népszavazási kezdeményezést tesz. A részleteket firtató kérdésre azt válaszolta, ezek a következő napokban dőlnek el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását