2024. április 24. - György

OVB: nem veszik napirendre a szocik népszavazási kezdeményezését

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén nem vette napirendre a szocialisták magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseit, azok tárgyalására várhatóan a november 8-án kezdődő héten kerülhet sor.
2010. október 28. csütörtök 17:50 - HírExtra
Bordás Vilmos, a testület elnöke ezt azzal indokolta, hogy a tagoknak még felkészülési időre van szüksége, és az OVB nem tudott teljes létszámban ülésezni. (A tíz tag közül a csütörtöki ülésen csak hatan jelentek meg.)

Bordás Vilmos jelezte: szeretne olyan időpontot találni, amikor az ülésen lehetőleg mindenki ott tud lenni.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a múlt héten jelentette be, hogy ügydöntő népszavazást kezdeményeznek a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalás felfüggesztése miatt. Közölte, elnökségi tagjaik három kérdést nyújtottak be az Országos Választási Irodához (az iroda továbbítja a dokumentumokat a döntésre jogosult OVB-hez).

Harangozó Tamás kérdése így szól: "Egyetért-e ön azzal, hogy a magánnyugdíj-pénztári kifizetéseket az Állam (Kormány) semmilyen módon, még átmenetileg sem vonathatja el?"
Kunhalmi Ágnes arról kérdeztetné meg az embereket, "Egyetértenek-e azzal, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat törvény nem módosíthatja - még időlegesen sem - nyugdíjjárulékra?"
Szabadkai Tamás kérdése pedig úgy szól: "Egyetért-e ön azzal, hogy az állampolgárok magán-nyugdíjpénztári tagdíjait kizárólag az általuk kiválasztott magánnyugdíjpénztár kezelheti?"
A pártelnök a kezdeményezéseket azzal indokolta, hogy "itt és most" akarnak megálljt parancsolni a kormány agresszív politikájának, de ezt a parlamentben nem tudják megtenni.

Kedden az MSZP Demokratikus Koalíció platformja képviseletében Molnár Csaba alelnök népi kezdeményezést is benyújtott az Országos Választási Irodához. Az OVB várhatóan ezt is csak a november 8-ai héten bírálja majd el.

Ezen az aláírásgyűjtési íven az áll: "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés az új alkotmányt - annak kihirdetése előtt - bocsássa népszavazásra".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását