2024. május 9. - Gergely

Vona: a Jobbik feladata feltámasztani az 56-os hősöket

Morvai Krisztina szerint 1956 üzenete az, hogy a szabadságvágynak le kell győznie a félelmet, és felül kell kerekednie a békesség iránti hamis és lusta vágyakozáson.
2010. október 23. szombat 18:06 - HírExtra
A Jobbik európai parlamenti képviselője pártja nagygyűlésén Budaházy Györgyöt állította példaként az egybegyűlteknek. Vona Gábor pártelnök videoüzenetében azt mondta: a szabadságharc nem ért véget.

Morvai Krisztina a budapesti Deák Ferenc téren arról beszélt, hogy a magyaroknak szabadságra, méltóságra, igazságra kell törekedniük, és nem adhatják fel e célokat a békesség kedvéért.
"Akkor lesz változás ebben az országban, ha végre hajlandók leszünk kimondani: meghalni is jobb, mint hazugságban, elnyomásban, lehajtott fejjel élni" - fogalmazott.

A politikus szólt arról is, hogy a hatalom azért fél - a többi között terrorcselekménnyel és emberölés előkészületével is vádolt - Budaházy Györgytől, mert ő inkább ül börtönben, minthogy feladja a harcát. Beszédében az EP-képviselő az előző rendszerben szolgáló, illetve a 2006 őszén a tüntetőket elmarasztaló eljárásokban részt vevő bírók és ügyészek azonnali leváltását követelte.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke - aki helyi magyarok meghívására az Egyesült Államokban, Clevelandben tölti október 23-át - videoüzenetében arra intett: a szabadságharc nem ért véget, azt mindaddig folytatni kell, amíg "a forradalmat vérbe fojtók örökösei ott ülnek az Országgyűlésben", s amíg 1956 céljai, az önrendelkezés és a társadalmi igazságosság meg nem valósulnak.

Emlékeztetett, hogy a Jobbik hét évvel ezelőtti párttá alakulásakor jelen volt Pongrátz Gergely, a Corvin közi felkelők egykori vezetője, aki a Jobbikra hagyományozta "a forradalom lyukas zászlaját".

Vona Gábor kijelentette: 1989 generációja újratemette 1956 hőseit, a Jobbik feladata pedig "feltámasztani" őket.

Murányi Levente, a Jobbik alelnöke, a Corvin közi felkelők egyike - akit 1957 februárjában, tizenhét évesen elfogtak, és aki ezután több mint két évet börtönben töltött - beszédében több ötvenhatos mártír, köztük Nagy Imre, Maléter Pál és Renner Péter utolsó szavait idézte.

Hozzátette: a forradalom elnyomói és leszármazottaik a népköztársaság bukása óta eltelt huszonegy évben nem kértek bocsánatot az áldozatok családtagjaitól, a magyar néptől.

Arról is beszélt, hogy a 2006. őszi rendőri erőszak felelőseinek számonkérése fogja megmutatni, hogy valóban volt-e forradalom idén áprilisban. Ha ez nem történik meg, a Jobbiknak kell igazi rendszerváltást véghez vinnie legkésőbb 2014-ben - mondta Murányi Levente.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke beszédében egy jégtörőhajóhoz hasonlította a Jobbikot, amiért a párt számos témára - példaként a "cigánykérdést", a határon túli magyarok szavazati jogának megadását és a multinacionális vállalatok megadóztatását említette - ráirányította a közvélemény és a kormánypártok figyelmét.

A Jobbik szombati nagygyűlésén mintegy kétezren vettek részt. Az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésénél felállított színpad előtt több tucatnyian árpádsávos és jobbikos zászlót lengettek. A betiltott Magyar Gárda tagjai ezúttal civilben jelentek meg, gárdaegyenruhát így csak egy színpadon álló próbababán lehetett látni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását