2024. május 9. - Gergely

Jobbik: több adókedvezményt adna

A Jobbik a kormány által javasoltnál több, gyermekenként havi legfeljebb 22 ezer forint adókedvezményt adna a kétgyermekes családoknak.
2010. október 22. péntek 14:10 - HírExtra
Szilágyi György országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: egyetértenek az adóalapból levonható családi adókedvezmény bevezetésével, de a Jobbik a gyermekenkénti tízezer forint helyett maximálisan 22 ezer forint kedvezményt adna a kétgyermekes családoknak. Így - a kormány előterjesztésével megegyezően - az egy gyermeket nevelők 62.500, a legalább három gyereket nevelők 206.250 forintot vonhatnának le az adóalapjukból, míg a kétgyermekesek a kabinet indítványában szereplő 62.500 helyett 137.500 forintot.

Szilágyi György magyarázatul elmondta: a kormány indokolatlanul nagy különbséget tenne az egy- és kétgyermekes családok, valamint a három vagy több gyermeket nevelők között, noha "a gyermekvállalásban az igazán nagy lépést a második gyermek jelenti". Úgy fogalmazott: sokan azért nem vállalnak második gyermeket, mert kétségeik vannak, hogy el tudják-e tartani, a második gyerek megszületése után azonban "feloldódik a gátlásuk", és nagyobb hajlandóságot mutatnak a további gyermekvállalásra.

A jobbikos képviselő kitért arra, hogy támogatják a miniszterelnök elképzelését, amely az alkotmányban rögzítené: a családok bizonyos jövedelmeihez az állam nem nyúlhat hozzá.

A kormány adójavaslata a jövő évtől már az első gyermek vállalását is támogató, jövedelemkorláthoz nem kötött családi kedvezményt vezetne be, amely az összevont adóalapot csökkenti. Egy és két gyermek nevelése esetén 62.500 forintot, három gyermektől 206.250 forintot lehetne eltartottanként havonta levonni. Ez az első két gyermek után havi tízezer, a legalább három gyermeket nevelők számára gyermekenként legfeljebb 33.000 forint támogatást jelent. A javaslat alapján családi kedvezmény megosztható a házaspárok, élettársak között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását