2024. május 9. - Gergely

Jobbik: tűrhetetlen a 2006 őszéről való jelentés

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja a 2006 őszi jogsértéseket vizsgáló albizottság jelentését a jogsértések súlya, a hatvan ember meghallgatása során napvilágra került tények, továbbá számos vállalhatatlan megállapítás miatt.
2010. október 20. szerda 17:39 - HírExtra
A párt szerdai közleményében felidézi, hogy a Jobbik 2006 óta a legkövetkezetesebben követeli a négy évvel ezelőtti jogsértések feltárását, a felelősök elszámoltatását, ezt választási programjában külön fejezetben taglalta. Mint írták, a vizsgáló albizottság jelentését ebben a formában elfogadhatatlannak tartják.

A közlemény szerint a vizsgálóbizottság május végén kezdte munkáját, melyben Gaudi-Nagy Tamás és Morvai Krisztina jogvédők végig aktívan részt vettek, mivel a kezdetek óta "élharcosai Gyurcsány és bűntársai" felelősségre vonásának. Ezzel ellentétben a munkát több alkalommal is akadályozta az MSZP bojkottja, valamint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Szilvásy György volt titokminiszter "alkotmánysértő obstrukciója".

A most elfogadott jelentés a feltárt tényekből nem vonta le a megfelelő következtetéseket, megállt Gyurcsány Ferenc vitán felüli, már-már közhellyé vált politikai felelősségének megállapításánál, amelyet 2007-ben a Civil Jogász Bizottság jelentése is megállapított.

A Jobbik álláspontja szerint több, a vizsgálat során feltárt tény kimaradt a jelentésből, holott azok nyomán büntetőjogi felelősségre vonásra irányuló javaslatoknak kellene következniük. Így mind Gyurcsány Ferenc, mind a véres eseményekért felelős többi vezető - Gergényi Péter, Bene László, Boglyasovszky Csaba, Lapid Lajos és Szabadfi Árpád - esetében is büntetőeljárásnak kellene indulnia.

Adós maradt a jelentés az ügyészségi vezetők felelősségének és az ebből következő személyi következmények megállapításával is a Jobbik szerint, így - mint írják - nem lehet hitelesnek tekinteni az akkori események politikai és jogi értékelését. A jelentést kiegészítő észrevételeit - az idő hiányát előre jelezve - Gaudi-Nagy Tamás szerda hajnalban juttatta el az albizottság elnökének, Gulyás Gergelynek, egyben kérte, hogy a bizottság tagjai annak írásbeli megismerése után, felelősséggel döntsenek.

Aközlemény felidézi: Gaudi-Nagy Tamás, a bizottság alelnöke tette azt a később elfogadott javaslatot is, hogy a vizsgálóbizottság munkáját terjesszék ki a 2002-2010 közötti valamennyi szabadságjogi jogsértés kivizsgálására. Ezt a vizsgálati részt végezte el Gaudi-Nagy Tamás, s juttatta el az erről elkészített 18 oldalas jelentéstervezetét Gulyás Gergelynek.

Az emberi jogi főbizottság az albizottság 2006 őszéről szóló jelentését elfogadta. A 2002-2010 közötti jogsértések ügyéről szóló jelentést viszont a bizottsági ülésen részt vevő Gaudi-Nagy Tamás személyes indítványára visszautalta az albizottság elé, amely az ezt az időszakot érintő jogsértésekről szóló, minden részletre kiterjedő, alapos jelentést a későbbiekben értékeli - írja a Jobbik közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását