2024. május 14. - Bonifác

A román ellenzék kerülgeti az RMDSZ-t

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) felajánlotta a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), hogy megőrizheti jelenlegi pozícióit egy következő kormányban is, amelyet az ellenzéki pártok alakítanának - jelentette ki Radu Moldovan, a szociáldemokraták szóvivője.
2010. október 22. péntek 20:03 - HírExtra
A legnagyobb román ellenzéki erő szóvivője szerint ennek az a feltétele, hogy a magyar szervezet támogassa a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. A Demokrata Liberális Párt (PD-L) és az RMDSZ alkotta kabinet sorsáról szerdán tartanak bizalmi szavazást a román parlamentben. A kabinet élvezi a független és a (nem magyar) nemzeti kisebbségeket képviselő törvényhozók frakciójának a támogatását.

A szociáldemokraták mellett a második legnagyobb ellenzéki politikai erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői is kijelentették korábban: az RMDSZ-szel együtt hoznák létre azt a válságkormányt, amely a jelenlegi kabinet esetleges bukása után alakulhat meg. Az ellenzéki pártok ugyanis a bizalmatlansági indítványban azt kezdeményezik, hogy a mostani kormányt egy válságkezelő kabinet váltsa fel, amelynek fő feladata az előre hozott parlamenti választások mielőbbi megszervezése lenne.

A román ellenzéki pártok azért akarják a maguk oldalára csábítani az RMDSZ-t, mert a bizalmi szavazáskor nagy szükségük lenne a magyar képviselők és szenátorok voksaira. Az ellenzéknek jelenleg nincs elegendő szavazata a bizalmatlansági indítvány elfogadtatásához, amely a kabinet kötelező távozását jelentené. Ehhez 236 voksot kell összegyűjteniük.

Legutóbb, tavasszal nyolc szavazaton múlott, hogy "életben maradt" az Emil Boc miniszterelnök által vezetett kabinet, amelynek ezúttal nem csak az ellenzéki, hanem az erőteljes társadalmi és szakszervezeti nyomással, elégedetlenséggel is szembe kell néznie a kemény megszorító intézkedések miatt.

Az RMDSZ egyelőre nem adta jelét annak, hogy kihátrálna a PD-L által irányított kormányból. A magyar szervezetben ugyan megoszlanak a vélemények, de Markó Béla, az RMDSZ elnöke többször is hangoztatta, hogy a szövetség hűséges marad jelenlegi szövetségeséhez. Az RMDSZ kormányból való kilépésének egyik legfőbb szorgalmazója, Frunda György szenátor is úgy nyilatkozott a közelmúltban, hogy az RMDSZ mindig tiszteletben tartotta azt az elvet, miszerint nem szavaz olyan kormány ellen, amelynek a magyar szövetség maga is tagja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását