2024. június 9. - Félix

RMDSZ: nincs több megszorítás

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem fogad el újabb megszorító intézkedéseket, a magyar szervezet számára elsőbbséget élvez egy gazdaságélénkítő csomag elfogadása, valamint az oktatási és a kisebbségi törvénytervezetek parlamenti vitájának felgyorsítása - hangzott el kedden a romániai Árkoson.
2010. augusztus 31. kedd 21:37 - HírExtra
A román kormánykoalícióban helyet foglaló RMDSZ parlamenti képviselői és szenátorai a székelyföldi településen tartottak kihelyezett frakcióülést, amelyen megvitatták, melyek lesznek a szövetség prioritásai a szeptemberben kezdődő őszi parlamenti ülésszakon.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Markó Béla, az RMDSZ elnöke elmondta: egyértelműen körvonalazódott az az álláspont, hogy az érdekvédelmi szervezet képviselőházi és szenátusi frakciói nem támogatnak majd egyetlen olyan intézkedést sem, amely a lakosság jövedelmének csökkenését vagy életminőségének romlását eredményezi. A román kormány júliustól 25 százalékkal csökkentette a közalkalmazottak bérét és öt százalékponttal emelte az áfát.

Az RMDSZ kiemelt feladatnak tekinti a kis- és középvállalkozások támogatását célzó gazdaságösztönző intézkedések átültetését a gyakorlatba, köztük az átalányadó eltörlését. Ezt az adót tavalytól minden romániai cégnek fizetnie kell, függetlenül attól, hogy nyereséges-e vagy sem. Borbély László környezetvédelmi miniszter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke bejelentette, hogy a kormány várhatóan októbertől törli el ezt az adót.

A magyar szervezet prioritásként kezeli még a romániai közoktatás mélyreható reformját célzó oktatási törvénycsomag elfogadását. A jogszabályról már szavazott a képviselőház, de szenátusnak már nem maradt ideje a tavaszi ülésszakon arra, hogy napirendre tűzze a tervezetet. Az oktatási törvénytervezet jelentősen megnöveli a helyi közösségek és az önkormányzatok szerepét a közoktatás megszervezésében.

Markó jelezte, hogy az RMDSZ szorgalmazza koalíciós partnereinek a kulturális autonómiát szavatoló kisebbségi törvénytervezet vitájának a folytatását is. Ez a tervezet évek óta nem jut túl a képviselőház illetékes szakbizottságain, mivel a román pártok többsége ellenzi a kulturális autonómiát. Hozzátette, hogy a szövetség a romániai gazdasági fejlesztési régiók átalakításának politikai vitáját is fel akarja gyorsítani. A magyar szervezet törvénytervezetet is kidolgozott már, de azt nem vitatta meg még érdemben a román kormánykoalíció.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását