2024. május 5. - Györgyi

Sarkozy: a sztrájkolók túszúl ejtették az országot

A francia elnök "botrányosnak" nevezte a nyugdíjreform elleni diáktüntetéseken történt összecsapásokat, valamint azzal vádolta meg az olajfinomítókat és az olajtárolókat blokád alatt tartó sztrájkolókat, hogy túszul ejtettek az országot.
2010. október 21. csütörtök 16:21 - HírExtra
"Nem tudom elfogadni, hogy túszul ejtik franciák millióit, akiknek joguk van tankolni munkába menet. Túszul ejtve a gazdaságot, a vállalatokat és a franciák hétköznapi életét, tönkreteszik a munkahelyeket" - hangsúlyozta egy vidéki látogatásán Nicolas Sarkozy. Hozzátette: "Képtelenség, hogy mi vagyunk a világon az egyetlen ország, ahol amikor elindul egy reform, a kisebbség akadályozza a többieket. Ez lehetetlenség, nem ez a demokrácia!"

Az ország mind a 12 olajfinomítójában folytatódott csütörtökön a munkabeszüntetés. A rendőrség szerda óta több olajtározót felszabadított a benzinellátás javítására, de a benzinkutak mintegy negyedében továbbra sem kapható üzemanyag.

A tiltakozásokhoz az utóbbi napokban csatlakozó gimnazistáknak az államfő azt üzente, hogy "a reform nekik készül". "Csak abban az esetben nem kell majd kétszer fizetniük, egyszer a maguk, egyszer meg a szüleik nyugdíjáért, akik adósságot hagynak nekik hátra, ha most megcsináljuk a nyugdíjreformot" - fogalmazott az elnök.

Az oktatási minisztérium szerint csütörtökön a 4200 francia középiskolából 312 vett részt a folytatódó tüntetéseken, a diákszervezetek kétszer ennyi tiltakozó gimnáziumról tudnak. A 83 egyetem közül 11-ben szünetel az oktatás a diákok döntése nyomán. Párizsban délután a rendőrség szerint 4 ezer, a szervezők szerint 15 ezer békés fiatal tüntetett.

A diákok felvonulásaihoz korábban több helyen is csatlakoztak - több esetben fiatalkorú - rendbontók, akik rendőrökre támadtak, autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be. Közülük Lyonban szerdán 35, kedden 85 személyt vettek őrizetbe. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt tíz napban összesen 1900 randalírozót állítottak elő. "Láttam tegnap a lyoni képeket. Botrányos. Nem a rendbontóké az utolsó szó egy demokráciában ... Letartóztatjuk, megtaláljuk, megbüntetjük őket, úgy Lyonban, mint máshol" - hangsúlyozta Sarkozy.

A vasutasok tízedik napja tartó határozatlan idejű sztrájkja miatt Párizsból jelenleg a vonatok háromnegyede, más városokból a fele közlekedik. A szemétszállítók Marseille után más városokban is sztrájkba léptek.

A déli városban - ahol kilenc napja tart a munkabeszüntetés - csütörtökön bevetették a katonaságot az utcákat ellepő szemét elszállítására, ami akár 48 órát is igénybe vehet. A nyugdíjreform végigvitelét illetően a kormány továbbra is hajthatatlan: a több száz ellenzéki módosító indítvány miatt húzódó végszavazásra legkésőbb jövő hét elején kerül sor a szenátusban. A szakszervezetek csütörtök este döntenek a tiltakozó mozgalom folytatásáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását