2024. május 14. - Bonifác

Chilei bányászok: a nagyja még hátra van?

Mi történik a chilei bányászokkal, miután felhozták őket a napfényre? Vége van a rémálomnak, vagy az igazi „sötétség” csak ezután száll le rájuk? Dr. Böjte Attilával, a Vértesi Erőmű bányászorvosával beszélgettünk.
2010. október 13. szerda 06:49 - Győry S. József
Milyen betegségeknek, veszélyeknek voltak kitéve a chilei bányászok, két hónapig, hatszázhuszonkét méteres mélységben?

Ezért szenvedtek
A Föld tömegéből, illetve annak kérgéből a hasznosítható ásványi nyersanyagok kutatásával, feltárásával, kitermelésével, minőségjavításával (előkészítésével, osztályozásával), szállításával, esetenként késztermék (pl: brikett) gyártásával és kereskedelmével foglalkozó tevékenységek összessége. Legtöbbször visszafordíthatatlan és drasztikus beavatkozás a természeti környezetbe, a nem megújuló ásványi nyersanyagok kitermelésére irányulóan. A hasznosítható ásványi nyersanyag lehet: szilárd, folyékony, gáznemű és geotermikus energia. A föld alatt elhelyezkedő ásványi nyersanyag mennyisége és minősége előzetesen csak korlátozottan ismerhető meg, ami a bányászat gazdasági kockázatát növeli.
Jelen esetben nem csak egy betegségről beszélhetünk. A bányászok több, mint hatszáz méter mélyen vannak a föld alatt, a bezártság kiválthat az emberekben bizonyos pszichés reakciókat. Ezek a bányászok a föld alatt dolgoztak, ám egy ideig kérdéses volt a megmentésük, így nyilván kialakulhatott bennük némi klausztrofóbia.

Biztosan van minimális világításra lehetőségük, de ez nem egyenlő a természetes fénnyel: látási problémák lehetnek a következmények. A legsúlyosabb probléma mégis a bánya nedvességtartalma. A mikroklíma bőrbetegségeket tud kiváltani.

Mit érdemes tudni ezekről a bőrbetegségekről?


A föld alatt a páratartalom egyes esetekben magasabb, mint a felszínen. Feltételezem, volt lehetőségük tisztálkodni, de nem hiszem, hogy ez a megszokott, hétköznapi lehetőség lett volna. A föld alatt a gombák és spórák nagyon elszaporodnak, amelyek megtámadják a bőrt, majd az emésztőrendszert is abban az esetben, ha huzamosabb ideig lent van az illető a föld alatt.

A chilei bányászok igen sokáig „élvezték” a bánya vendégszeretetét. Mi történik, ha az emésztőrendszerükbe bejutnak a gombák-spórák?

A táplálkozás során mindezek bekerülnek a szervezetükbe, ahol emésztőrendszeri változásokat is - elsősorban hasmenést, bélgyulladást - okozhatnak.

Információink szerint a legjobb állapotban lévő bányászokat hozzák fel a mentőkapszulában elsőként, nem a legrosszabbakat. Mi lehet ennek a magyarázata?


Nem tudom ennek az okát. Az viszont biztos, hogy a mentőcsapatok mindenkit fel fognak hozni, az állapotától függetlenül.



Mi lesz az orvos csapat első feladata, amit el kell látniuk a felszínre hozott bányászokon?

Az első feladat természetesen az életfunkciók ellenőrzése lesz, ami szerencsére mindenkinél stabil. Nagy kihívás lesz a későbbiek folyamán hozzászoktatni őket a megszokott életükhöz, valamint a normális, felszíni paraméterekhez: ilyen a világítás, a hőmérséklet és persze a családi körülmények. Azt is figyelembe kell venni, a mozgásterük igen szűkös lehetett, a klausztrofóbia is ebből adódik.

Milyen kezelésre szorulnak majd a szerencsétlenül járt bányászok?


Csak egészséges emberek dolgozhatnak lent föld alatt,  így nyilván nekik is megvolt a szükséges üzemorvosi vizsgálatuk. Akut pszichés és bőrgyógyászati problémákkal kell őket kezelni, majd később, mindenkivel egyénileg szükséges foglalkozni.

Mennyi időt vehet igénybe a teljes rehabilitáció?


Ez is egyénfüggő. Biztosan lesz olyan bányász, akinek ez rövidebb idejébe telik, de lesznek ilyenok is akiknél több hétig is eltart majd ez a folyamat.

Véleménye szerint minek köszönhették a szerencsétlenséget szenvedett bányászok, hogy sérülés nélkül, a körülményekhez képest kielégítő állapotban úszták meg a bányaomlást?

Nagyrészt a szerencsének, hiszen az omlás pillanatában nem sérültek meg. Persze nem mondanám, hogy egészségesen fognak visszatérni a felszínre.

Hogy érezné magát hasonló helyzetben?

A chilei bányaszerencsétlenség után két nappal engem is hívtak egy helyszíni szemlére egy négyszáz méter mély bányához. Ijesztő volt maga a hely, belegondolni is szörnyű volt, hogy ezeknek az embereknek hosszú heteket kell hasonló helyen tölteniük.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását