2024. május 28. - Emil, Csanád

Szerdán megkezdik a bányászok kimentését

Már helyi idő szerint szerdán megkezdődhet a több mint két hónapja a föld alatt rekedt 33 chilei bányász kimentése, s addig közel százméteres mélységig acélcsővel "bélelik ki" a mentőfuratot.
2010. október 10. vasárnap 11:43 - HírExtra
Az egyik fúrófej szombaton elérte a bányászok 622 méteres mélységben lévő menedékhelyét. A szakemberek az elmúlt órákban videókamerákkal pásztázták a furatot, s úgy döntöttek, hogy annak csak az első 96 méterét kell megerősíteni acélcsővel, elkerülendő a beomlást.
 
A furat lentebbi részének a fala elég szilárd ahhoz, hogy gond nélkül feljöjjön rajta a henger alakú mentőkabin. Már hozzáláttak az acélcsövek összehegesztéséhez. A 33 bányász kimentése a tervek szerint két napot vesz igénybe.

Az egészségügyi miniszter megerősítette, hogy már elkészült a feljövetel sorrendje, de a végleges listát a haditengerészet egyik orvosa készíti el, miután többedmagával leereszkedett a mélybe, hogy felkészítse a bányászokat az útra.

Feljövetelük után a bányászok gyors orvosi vizsgálaton esnek át a helyszínen, hasonlóan ahhoz, mint amikor az űrhajósokat vizsgálják meg visszatérésük után. Kis időt eltölthetnek hozzátartozóikkal, majd helikopterrel egy copiapói kórházba szállítják őket, ahol két napig megfigyelés alatt tartják őket. A bányászok többsége meglepően jó egészségi állapotban van, s csak néhányuknál alakultak ki bőrfertőzések.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását