2024. május 5. - Györgyi

Varjú: nem feleltünk meg az uniós jognak

A korábbi szabálytalan közbeszerzési eljárások miatt a 4-es metrónál az EU felfüggesztette a kifizetéseket a KÖZOP-ban. Az indokolatlan kifizetések gyanújáról Varjú László, volt gazdasági államtitkárt kérdeztük.
2010. október 12. kedd 16:59 - Forján-Vass Máté
Az Európai Bizottság még szeptemberben arról tájékoztatta a magyar kormányt, felfüggeszti a Közlekedési Operatív Bizottság közbenső kifizetéseit a 4-es metró ügyében. A döntést a közbeszerzési eljárásoknál észlelt szabálytalanságokal indokolták.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményben reagált, amelyben elmondta: az átadás-átvételkor már ők is tapasztaltak szabálytalanságokat a közbeszerzési kiírásokban. Ezeket megvizsgálták. Tizenöt esetben már a közbeszerzési eljárás megindítása is szabálytalan volt.

Az NFM kitért arra is, már foganatosított intézkedéseket, amelyekkel egyszerűsítik a közbeszerzési eljárások ellenőrzését. A céljuk, hogy csökkentsék az ellenőrzés idejét, mert így sokáig nem tudják kifizetni a megrendeléseket.

Az ügyről megkérdeztük Varjú Lászlót, az előző kormány Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági minisztériumának államtitkárát:

Mi az oka a sok szabálytalanságnak?

Varjú László
1961-ben született Komlón, közgazdász végzettséget szerzett. 1989 és 1993 között a Magyar Dolgozók Ifjúsági Szövetségének elnöke volt. Alapító tagja az MSZP-nek.

2002 óta parlamenti képviselő. 2008 és 2010 között a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára volt.
Az előző időszakban nem a kormánynál, hanem a kedvezményezettnél kifogásolták az eljárásokat. Ha a kormány nem tudja tisztázni azokat a felvetéseket, amelyeket a fővárossal együtt Brüsszel felé közvetített, akkor felfüggesztik a kifizetéseket.

Fellegi Tamás sokkal több szabálytalanságot talált, mint az EU.  Mi ennek az oka?

A kormány már számos esetben vizsgátja a projekteket, hogy visszavonja-e azokat,  vagy sem? A legfontosabb: a politikai felülvizsgálat minél előbb befejeződjön a beruházások mihamarabbi folytatásának érdekében.

Ami az EU vizsgálatát illeti, olyan megállapodás született, melyben az ügy miatt felszabaduló pénzt, ha megegyeznek a kormánnyal, akkor a metróépítés későbbi szakaszában még felhasználhatják. Ha  feljelenti a kormány a budapesti önkormányzatot, akkor is felhasználhatja a pénzt, csak másra.

Mitől ilyen sok a szabálytalan közbeszerzési eljárás?

Gyakorlatilag az EU által elvárt közbeszerzési eljárás nem volt összhangban a magyarországival. Az eljárások a hazai jognak megfeleltek, de az uniós jognak nem. Az utóbbi két évben már megvolt az összhang, de előtte nem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását