2024. május 9. - Gergely

Tüntetés az Új Városközpont építése ellen

Számos építész, műemlékvédő és civil vett részt az öt Bécsi utcai ház lebontása, és az azok helyén megvalósítani kívánt Új Városközpont elnevezésű nagyberuházás ellen tiltakozó, az Élőlánc Magyarországért mozgalom által szervezett belvárosi demonstráción péntek délután.
2010. október 8. péntek 19:08 - HírExtra
Mint Ács Sándorné, az Élőlánc elnökségi tagja elmondta, a Csipak Acquisitions beruházói csoport a tüntetés helyszínétől, az V. kerületi Kristóf tértől a Brit Nagykövetségig azért kíván lebontani öt épületet, hogy helyükre egy 14 szintes, 44.600 négyzetméteres üvegpalotát húzzon fel, melynek lehetséges hatását Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész felszólalásában "egy szőnyegbombázáshoz" hasonlította.

Csontos Csaba építész elmondása szerint az Új Városközpont elnevezésű épületegyüttes alá, részben közterületre 7000 négyzetméternyi, 470 autóra tervezett mélygarázs épülne, fölötte üzletek, irodák és egy négyszintes hotel kapna helyet. A "megalomán" épület így elviselhetetlen forgalmat generálna a nemrég átadott új pesti főutcában, ráadásul a tervek a jogszabályoknak is ellentmondanak, mert a főváros rendezési tervében engedélyezett, legfeljebb 30 méteres épületmagasság helyett az Új Városközpont az 50 méteren is túlnyúlna, súlyosan károsítva a Belváros látképét - jegyezte meg a szakember.

Czétényi Piroska, a Magyar Építész Kamara (MÉK) Műemléki tagozatának elnöke felidézte: a beruházás koncepcióvázlatát június 30-án fogadta el a Központi Tervtanács, többek között azzal a kikötéssel, hogy a részletes véleményezésig ne kerüljön sor bontásra; az V. Kerületi Önkormányzat ezt követően "gyanús gyorsasággal" adta ki az elvi építési engedélyt.
A projekt ellen június óta állásfoglalást adott ki, illetve tiltakozott többek között a Nemzetközi Építész Szövetség, a MÉK elnöksége, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Urbanisztikai Társaság, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztika Tanszéke és a Budapesti Corvinus Egyetem Településépítészeti Tanszéke, az epiteszforum.hu honlapon közzétett petíciót immár 4600-an - köztük számos Ybl-díjas építész - írták alá.

A Műemléki tagozat megkeresést nyújtott be a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz, hogy az helyezze ideiglenes védettség alá az öt épületet. Mint azonban Czétényi Piroska rámutatott, Rogán Antal polgármester nyilatkozataival ellentétben a bontani kívánt házak már jelenleg is védettség alatt állnak, mert világörökségi védőzónában találhatók.

Buzna Margit építész hozzátette: a Budapest Világörökségéért Alapítvány és az ICOMOS fellebbezést adott be a Budapesti Közigazgatási Hivatalnál a projektre vonatkozó elvi építési engedély ellen; a hivatal válaszát még várják.

A beruházást egyaránt elítélte a demonstráción felszólaló Ertsey Attila MÉK-alelnök, Karátson Gábor író, valamint Lukács András, az Élőlánc Magyarországért vezetője, majd miután a fiatal műemlékvédőket tömörítő Váralja Szövetség elnökségi tagja, Hetzmann Róbert felolvasta az általuk szervezett szeptember 30-i demonstráción megfogalmazott petíciót, folytatták a projekt elleni aláírásgyűjtést.

A tiltakozó gyűlés végén a demonstrálók testükkel "élőláncot" alkottak a bontani tervezett épületegyüttes körül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását