2024. május 2. - Zsigmond

Novák: jogsértést követett el a Fidesz

A XIII. kerületi választási bizottság szerint a helyi Fidesz jogsértést követett el az önkormányzati választás napján - ismertette a testület döntését Novák Előd, a Jobbik alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.
2010. október 7. csütörtök 14:15 - HírExtra
A politikus az ügy részleteiről elmondta: azután fordult a választási bizottsághoz, hogy három fiatal egy hangfelvétellel alátámasztva közölte, múlt vasárnap, a XIII. kerületi Fidesz-irodában azt a feladatot kapták, hogy egy adatbázis alapján hívjanak fel választópolgárokat, és kérdezzenek rá, hogy voltak-e már szavazni, s ha nem, tervezik-e, hogy elmennek.

A hangfelvételen - leirata szerint - instrukcióként elhangzik: az aktivistáknak nem szabad elárulniuk, hogy a Fidesztől telefonálnak, ehelyett arra kell hivatkozniuk, hogy az Élőfa Alapítvány megbízásából felmérést végeznek.

Novák Előd kifejtette: a fiatalok - hogy megbízójuk ne fogjon gyanút - "megcsináltak párt hívást", majd a Jobbik választási központjában jelezték a jogsértést.

A XIII. kerületi választási bizottság a kifogásának helyt adva kimondta, hogy az adatgyűjtést más szervezet nevében, valótlan cél megjelölésével, a választás napján jogsértő módon végezték, és ezzel megsértették a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét - tájékoztatott Novák Előd.

A politikus által ismertetett indoklás szerint a bemutatott hangfelvétel alapján "indirekt módon megállapítható", hogy a kifogásolt cselekmény a Fidesz irodájában megtörtént. A határozat szerint a telefonhívásokkal a párt megsértette a kampánycsendet, mivel a hívások alkalmasak voltak a választópolgárok akaratának befolyásolására.

A helyi választási bizottság határozatával szemben péntek délután négy óráig lehet fellebbezést benyújtani.

A történteket értékelve Novák Előd azt mondta: az angyalföldi adatbázis újabb bizonyíték arra, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója "nem a levegőbe beszélt". Hozzáfűzte, nyilvánvaló, hogy a választás napján a XIII. kerületi Fidesz-irodából a párt szimpatizánsaként elkönyvelt embereket hívták végig.

A jobbikos politikus kiemelte, továbbra sem tudják, folyik-e nyomozás azon hangfelvétel miatt, amelyen Kubatov Gábor arról beszél, hogy a Fidesz ferencvárosi választókerületi elnöke a szekrénye mögött egy füzetben gyűjti a választók adatait. Mint mondta, ha a rendőrség ennek alapján nem tartott házkutatást, "az bűnpártolásként értékelhető".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását