2024. május 2. - Zsigmond

Demszky: új élet kezdődik

Demszky Gábor számára új élet kezdődik azzal, hogy már nem a városházára, hanem szakkönyvtárakba jár majd dolgozni. A távozó főpolgármester azt mondta: hiányozni fog az a munkastílus, amelyben egyszerre több üggyel is foglalkozni tudott.
2010. október 6. szerda 13:50 - HírExtra
Demszky Gábort hivatala átadás-átvétele után kérdezték az MTI, és az MTV újságírói.
Elmondta, munkája gyakran olyan volt, mint a szimultán sakkjátszma. "Több titkárnőnek diktálni, több telefonhívást intézni, több ügyosztályvezetőt megkeresni", ez hiányozni fog, mert fenntartott egy bizonyos érdekes feszültséget - mondta.

Jelezte ugyanakkor, hogy az a stressz és az a nyomás, ami az utolsó ciklusban érte, nyilván nem fog hiányozni az életéből. Demszky Gábor arról is beszélt, két könyvet ír egymással párhuzamosan. Az egyik egy szakkönyv lesz, amit "Budapest modell kettő"-nek is lehet nevezni, és az önkormányzati refommal foglalkozik.

Elmondta, a másik könyv egy visszaemlékezés, memoár lesz az elmúlt húsz évről. Ez, mint mondta, személyesebb műfajú írás lesz, ami már a szélesebb közönséget érdekelheti.
Kitért arra is, hogy a Tarlós Istvánnak az átadás-átvételen átnyújtott Budapest 1990-2010 Egy szabad város 20 éve című könyv már ezen a héten, vagy legkésőbb a jövő héten már a könyvesboltok polcain lesz.

Arra kérdésre, mit vitt emlékül magával a leszerelt főpolgármesteri táblán kívül, azt mondta, csak a saját papírjait vitte haza. Hozzátette: a főpolgármesterként kapott ajándékok részben a történeti múzeum gyűjteményébe, részben pedig a Szabó Ervin Könyvtárba, illetve a városháza szakkönyvtárába kerültek.

Arra a kérdésre, nyugodt szívvel adta-e át a várost, azt mondta, sokkal többet sikerült elérni. Mint fogalmazott, álmában sem gondolta volna, ahogy más sem, hogy húsz évig lesz városvezető, és 16 ezer önkormányzati beruházást valósítanak meg.

Arról beszélt, hogy a városban teljesen átalakult a kulturális és az oktatási élet. Ez idő alatt pedig "már egy másik város" formálódott, nagyon sok problémával.  Elmondta, az alapvető tanulság a számára az, hogy ha az ember egy nagyvárosban megold egy problémát, akkor azzal azonnal kreál egy másikat, és ennek sosincs vége. "Egy nagyváros soha nem alszik és soha nem pihen" - fűzte hozzá.

Tarlós Istvánról szólva azt mondta, örülne annak, ha sikeres lenne, mert ha sikeres lesz Tarlós, az azt jelenti, hogy Budapest sikeres, és ő Budapest párti.
Arra a kérdésre, ellátogat-e a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésére, azt mondta, ha nem hívják, nem megy el. "Ha meghívnak, és itthon leszek Budapesten, akkor természetesen elmegyek" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását