2024. május 4. - Mónika, Flórián

A botox biztonságosan alakmazható az idegrendszeri betegségeknél

Brit kutatóknak sikerült a Clostridium botulinum anaerob baktérium által termelt toxin, a botulinum molekuláinak a "szétdarabolását" és "újraépítését" újszerűen megoldaniuk, így a "finomított" botox biztonságosabban alkalmazható idegrendszeri betegségek kezelésére.
2010. október 5. kedd 21:11 - HírExtra
A Medical Research Council molekuláris biológiai laboratóriumának munkatársai kutatásaikról a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában számoltak be.

Az utóbbi években a botulinum gyógyszerként elterjedt a neurológiában, ahol a Parkinson-kórral járó remegés enyhítésére és fájdalomcsillapítására alkalmazzák. Ez év júliusában Nagy-Britannia elsőként engedélyezte a migrénes fejfájás csillapítására szolgáló botoxkészítmény forgalmazását.
A Medical Research Council tudósai megtanulták a botulinum molekuláit alkotó "építőköveket" külön-külön is előállítani, majd a továbbiakban "összekapcsolni" ezeket.

Az "összekapcsolási" eljárásnak köszönhetően egy "finomított" botoxszerű molekula jött létre, amelyet igen egyszerűen lehet alkalmazni a gyógyászatban, viszont mentes a nemkívánatos toxikus mellékhatásoktól.

"Lehetővé válik botoxalapú gyógyszerek előállítása biztonságosabb és olcsóbb módon. Ez az első alkalom, hogy fehérjemolekulákkal képesek voltunk úgy bánni, mint a Lego játék elemeivel.

Összevissza keverjük őket, s kedvünk szerint csatlakoztatjuk egymáshoz, hogy olyan gyógyszeralapanyagokat nyerjünk, amelyekről korábban nem is álmodhattunk" - hangsúlyozta a kutatást irányító Bazbek Davletov.

A kutatók úgy vélik, hogy a botox tartós fájdalomcsillapítóként is beválhat. A módszerrel távlatilag lehetővé válhat olyan készítmény előállítása, amelynek egyetlen injekciója 4-6 hónapra megszabadítja a pácienst a szenvedéseitől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

csill70
2010. október 10. 19:54
A Botoxot kapok életem végéig!!!! 12 nap míg kijön a hatása!Bénítja a nyelőcsővem de tényleg nincs fájdalom!!!AMÍG TART!!! 3 havonta kapom mert drága 2 havonta kelene!!!Hatása igazából 3HÉT!!!!!Utána fokozatosan megy ki a hatás és jön a FÁJDALOM!!!!!Nekünk még is egy áldás egy csoda azzal az Orvossal eggyüt aki beadja!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását