2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Cigány tanácsadó testületet szeretne Horváth Csaba

Bombariadóval indult a Társadalmi Párbeszéd 2010 program az Országos Cigány Önkormányzat(OCÖ) épületében. Tarlós István előzetes jelzése alapján nem jelent meg a rendezvényen.
2010. szeptember 29. szerda 15:44 - Bagics Bence
Choli Daróczi József: Fáj
Férfiként: halálraítélt.
Megfogni neszeit az éjszakának.
Zuhanni, zuhanni mint a kő!
Arcom csontján a rés,
Hiányod miatt tátong.
Szememet feléd fordítom,
Lepergett húsomból kikelt
Szirmokat szórok nyomodba,
Mert most tudom,
Most már tudom,
Hogy múltamba belevesztél.
Befagy a szám,
Megpüffedt ajkaim között
Holdarcod ívét hordom,
Magamba beépítelek.
Sírgödör szélébe kapaszkodó
Fű hajad selyme fáj.
Bombariadó miatt némi késéssel indult a C-press, az MCF és a Macifész közös rendezvénye az OCÖ központban. A meghívottakat, köztük Horváth Csaba MSZP-s főpolgármester-jelöltet a szemközti Kulacs étterembe terelték, ahol szűk körben kezdetét vette a program.

Csík Tamás a C-press főszerkesztője nyitotta meg a rendezvényt, és egyben megköszönte Horváth Csaba részvételét. Kiemelten fontosnak tartotta a párbeszédet a romák és Budapest jövőbeli vezetősége között.

Tarlós István elutasító levelének ismertetése után a moderátor Horváth Csabának adta meg a szót. Magától értetődőnek tartotta, hogy részt vesz ebben a párbeszédben, valamint nem tetszését fejezte ki Tarlós István jelenlétének hiánya miatt.

„Roma társadalom nélkül nem lehet sikeres Budapest. Mindannyiunk felelőssége, hogy mindenki egyenlő körülmények között élhessen. Zavar Tarlós István homofób kirekesztése, a roma társadalomhoz való furcsa álláspontja, rossza kulturális felfogása. Nem az a kisebbség akit ezzel megbélyegeznek, hanem az aki azt vallja, hogy kisebbség nélkül is van Budapest.”

Sánta Andrea moderátor kérdésével indult el a vita.


Tervezi-e hogy roma tisztviselőkkel veszi körül magát?

Szükség van roma ösztöndíjasokra, fontos hogy integráljuk őket az önkormányzatba, de nem a hovatartozásuk alapján választom ki a munkatársaimat. Tervezem a roma tanácsadó testület felállítását.

Tarunk attól, hogy díszcigányok lesznek pozícióban.

Ezt nem tartom valószínűnek. Viszont az érdekképviseleti delegálást a cigány szervezeteknek kell meghozniuk. Minél nagyobb merítést szeretnék, hogy sok ember közül tudjunk kiválasztani a legjobbakat.

Mi a foglalkoztatásra vonatkozó terve? Van-e arra esély, hogy a cigányzenészek visszanyerjék a régi megbecsülésüket és foglalkoztatva legyenek a hazai éttermekben? Nyilván ön is tisztában van a cigányzene rossz helyzetével.

Adókedvezményekkel tudjuk segíteni az éttermeket, hogy minél inkább nyitottak legyenek ennek a gyönyörű hungarikumnak a befogadására. Több teret és lehetőség kell engedni, hiszen a zenei piacon mennyiségi verseny alakult ki, élénkíteni kell a felvevő piacot.

A foglalkoztatás tekintetében a következőt gondolom. 40 százaléka a pesti romáknak nem dolgozik. Ez nagyon nagy arány, de jobb a helyzet mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt. Csak 13-15 százaléka jut be a a roma fiataloknak főiskolára, ezen változtatni kell.

Nem szeretnénk szegregált iskolát támogatni, integrált oktatásban hiszek. Kiemelt támogatásban fog részesülni azon oktatási intézmények, ahol 20 százalékot meghaladja a roma diákok gyerekek létszáma.

A kevésbé iskolázott, inaktív roma lakosság részére közprogramokat fogunk szervezni, ami nem egyenlő a közmunka programmal. Adókedvezményekben kell részesíteni a romákat foglalkoztatókat, ezzel még inkább csökkenteni lehetne az inaktív romák számát.

Felajánlaná-e Tarlós Istvánnak a főpolgármester-helyettesi címet?


Nem zárkózom el az együttműködéstől, viszont előtte tisztáznunk kell a súlyos politikai különbségeket. Egyeztetni fogok a demokratikus erőkkel, civil egyesületekkel, bármi történik és minden fontos kérdésben népszavazást fogok kezdeményezni. Nem pártokkal akarok koalíciót kötni, hanem a polgárokkal.
***

A Társadalmi Párbeszéd 2010 programja idő előtt véget ért a bombariadó miatt. A kérdések felét nem sikerült megtárgyalni. Csík Tamás elmondta, hogy a napokban többször fenyegették meg őket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását