2024. május 9. - Gergely

Világhírű zeneszerzőre emlékeztek Nagykanizsán

Egykor Gershwinnel, Bing Crosby-val vagy Nat King Cole-lal dolgozott együtt Sigmund Romberg zeneszerző-szövegíró-producer, akinek emléktáblát állítottak szombaton Nagykanizsán, ahol 1887-ben Rosenberg Zsigmondként született.
2010. szeptember 25. szombat 19:46 - HírExtra
Az ünnepelt szerzeményeivel kísért avatón Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy fogalmazott: ha Romberg a kortársunk lenne, a Beatles-nek vagy akár Lady Ga Ga-nak írt volna dalokat, olyan kiváló zeneszerzőnek számított. Az Egyesült Államokban máig élő nyomot hagyott a zenei kultúrában, hiszen Placido Domingotól Natalie Cole-on át Diana Krallig számos világsztár énekli, játssza a szerzeményeit napjainkban is.

A gitárosként is ismert volt nagykövet azt mondta: ha Nagykanizsán időt és energiát fektetnek abba, hogy az itteniek számára is csak nemrég felfedezett Romberg örökségét áttekintsék, érdemes lenne a világnak megmutatni, hogy "ő a miénk". Hozzátette, hogy nagykövetként "gyűjtötte" a magyarokat, akik "elképesztő dolgokat tettek" Amerikának és azon keresztül a világnak.

A magyarok tehetsége, a tudomány vagy a művészetek világában azért mutatkozhatott meg, mert gyökereik sok egyéb mellett az itteni polgárságból vagy magyarságból táplálkoztak. "A 21. század kőolaja a kreativitás", ami "itt van Magyarországon" - jelentette ki Simonyi András.

Kőfalvi Csilla muzeológus felidézte, hogy Sigmund Romberg születésekor, a dualizmus-kori Magyarországon Nagykanizsa kereskedelmi, pénzügyi és kulturális szempontból is jelentő szerepet töltött be a térségben. A 19. század végének légkörében olyan nagyságok látták meg a napvilágot e városban, mint Hevesi Sándor vagy Fejtő Ferenc.

Kocsis Katalin kutató, könyvtáros a muzsikus édesapjáról is megemlékezett, Rosenberg Ádám ugyanis a 19. század közepének jelentős alakja volt Nagykanizsán. Magán zeneiskolát alapított, hangszerkereskedése volt, de ő szervezett először koncertsorozatot kifejezetten gyerekek számára, zongoraművészként pedig bejárta Európát.

A nagykanizsai Farkas Ferenc zene- és művészeti iskola falán elhelyezett emléktáblát Ádám Krisztián készítette alumínium és szilícium ötvözetből. Rajta Sigmund Romberg portréja látható, a háttérben dalszövegei futnak végig, s alatta a zeneszerző, szövegíró és producer születési és halálozási adatai: 1887 Nagykanizsa, 1951 New York.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását