2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kulcs a százmillió munkahely megteremtéséhez

A Magyar Telekom szervezésében a társadalom aktuális kérdéseiről fesztivál-konferenciát tartanak szeptember 25-én. A közösségi párbeszéd fontosságáról Szomolányi Katalint, a Fenntarthatósági Nap főszervezőjét kérdeztük.
2010. szeptember 23. csütörtök 18:19 - Fontos Erzsébet
Milyen célból hoztátok létre a Fenntarthatósági Napot?

A média társadalmi feszültséget generál, emellett a polgárokat igyekszik plusz nehézségekkel terhelni. Mi megoldási lehetőségeket kínálunk a problémákra és pozitív energiákat próbálunk gerjeszteni. Az esemény minden évben szlogenként funkcionáló alcíme, azaz „felelősségvállalás=pozitív energia” többek között azt a gondolatot közvetíti, miszerint hazánkban élnek olyan tehetséges szakemberek, akik fantasztikus történéseket, találmányokat hoznak létre.

A programon Prof.Günter Pauli világpolgár bemutatja legújabb könyvét,amiben száz innovációt ismertet, ami egy évtizeden belül százmillió munkahelyet teremthet. Gondoltatok már arra, hogy a gazdasági problémák megoldására adjatok a kormánynak egy ajándék példányt?


Szponzoráljuk a könyv magyar kiadását, úgyhogy megfogadjuk az ötletet és küldünk néhány példányt a magyar kormánynak. Prof.Günter Pauli által kiötlött találmányok teljes mértékben kivitelezhetőek. A könyv angolul már megjelent. Büszkeségünk, hogy első idegen nyelvként magyar nyelvre fordítják a művet.


Az interaktív beszélgetések során az első témakör a társadalmat, azon belül az esélyegyenlőséget érinti. Miért éreztétek fontosnak, hogy a fenntartható fejlődés nevében a roma kérdés problémáit, felvetéseit elemezzétek?


Fenntartható érdeklődés
A Fenntarthatósági Nap egy rendhagyó szakmai konferencia és kiállítás, aminek fő célcsoportjai a fiatalok. Amiben mindez különbözik más szakmai eseménytől, az a lendület, az interaktivitás, a hiperaktivitás, és a komplexitás.
www.fenntarthatonap.hu
Juhász Péter a „Tasz romaprogram, nem csak romáknak” elnevezésű kezdeményezéssel kapcsolódik a kérdéskörhöz. Jónás Tamás roma származása ellenére sikeresen kibontakozott a művészéletben. Moldoványi Ferenc a gyerekmunkások problémakörének kérdéseit feszegeti a Másik bolygó című filmjében. Ennek ellenére Magyarországon még nem aktuális téma a gyerekmunkások kiszolgáltatott helyzete.

A romakérdés kapcsán nem támogatjuk a szemellenzős megoldást, hiszen Magyarországon igenis van roma probléma. Ha az esemény egyik alappillére az esélyegyenlőség, akkor a napjainkban legtöbb konfliktust felbujtó jelenséggel is foglalkoznunk kell.

Milyen értékeket közvetítetek azáltal, hogy a gazdasági szekción belül az érdeklődőkkel megismertetitek a Tudatos Vásárlók Egyesületét, vagy azt, hogy Szabó Simon hogyan nyert erőt a filmes, szakmabeli sikerek utáni kudarcot követően?


A Tudatos Vásárlók Egyesület feltett szándéka, hogy az állampolgárokat tudatos fogyasztásra sarkallja. A szervezet különféle módszerekkel felméri a hipermarketek és termékek tulajdonságait, így mindenki a számára megfelelő szolgáltatást veheti igénybe. Szabó Simon példája pedig a fiataloknak bemutatja a túlélés, küzdés, az újrakezdés és a kreatív ötletek pozitív hatásainak fontosságát.

A környezeti szekcióban végre választ kaphatunk arra, hogy globális felmelegedés vagy globális lehűlés várható?


Az előadók ez esetben is megoldási alternatívákat kínálnak és bizonyosan választ kapunk a bennünk rejlő kérdésekre. Dr.Láng István kutatóprofesszor pályafutása során mindig a klímaváltozással foglalkozott, így hitelesen tájékoztat a jelenleg érvényben levő tendenciákról. A professzor álláspontját ismerve, nem a globális lehűlésről szól majd a tájékoztatás.

Elképzelhető, hogy az ország politikusai, döntéshozói figyelembe veszik az eseményen elhangzott ötleteket, probléma felvetéseket?


Lehetséges, hogy figyelembe veszik. Ha minél több látogató részt vesz az eseményen, akkor a megvitatott témák annál nagyobb visszhangot keltenek a társadalomban és a kormány fokozottabban érzékeli az állampolgárok aktuális témák iránti érdeklődését. Az előadásokról filmeket és kiadványokat készítünk, így végeredményben azon munkálkodunk, hogy a felmerülő ötletek eljussanak a döntéshozók felé.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását