2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vona Gábor gyerekével kell kezdeni?

Kozák Jánost, az OCÖ alelnökét kérdeztük a hazai és a franciaországi cigányhelyzetről. Vona Gábor egyik nyilatkozatáról is megkérdeztük a politikust, aki erről igen szokatlan módon nyilatkozott.
2010. szeptember 22. szerda 12:19 - Győry S. József
Nicolas Sarkozy, Franciaország elnöke nemzetközi botrányt kavart, hiszen Franciaország tovább folytatja a cigánytáborok felszámolását és az illegális bevándorlók kitelepítését. Hogyan értékeli a helyzetet?

Számokban
A romák ma a világ számos részén megtalálhatók, de legnagyobb számban Közép-Európában és Kelet-Európában élnek. A romák becsült lélekszáma Európában 7–8,5 millió fő. 2001 körül a cigánynak minõsíthetõk száma a Kárpát-medencében 2,5 millió fõ, akik közül 750.000 erdélyi, 800.000 magyarországi, 900.000 szlovákiai lakos. A fenti becslés alapján a cigányság a Kárpát-medence népességének közel 9%-át, a (magyarok, románok, szlovákok, horvátok után) ötödik legnépesebb etnikumát képezi. Egyes területeken már relatív, máshol abszolút többségbe is kerültek, ilyen területek szinte minden táján előfordulnak a Kárpát-medencének. Felvidéken már a magyarok arányánál is nagyobb számban vannak jelen, arányuk kb. 15%.
Sarkozy sajnos nem tudja,  miként kell hozzáállni a valódi megoldáshoz. Ezzel szemben Orbán Viktor miniszterelnök úr egyik nyilatkozatában kijelentette, hogy soros elnökként egy új stratégiát kell alkalmazni a cigányság ügyében, hiszen ez európai probléma: mindezzel maximálisan egyetértek

Franciaországban kifejezetten illegális bevándorlókról van szó.


Franciaország egy uniós tagország, nem hiszem, hogy valójában illegális bevándorlásról lenne szó, persze lehet erre hivatkozni. Minden nyelvezetet megtalálnak ahhoz a franciák, hogy kipaterolják a cigányságot az országból, csak úgy, mint a románok, vagy bármelyik más ország. Egy dologról nem beszélnek az emberek ez pedig az, hogy hova az atyaúristenbe akarják őket elpaterolni? Miért nem tudnak kitalálni egy olyan alternatívát, ami hatására mindenki békében tudná élni az életét és elképzelhetné a jövőképét saját maga és a családja számára?

Ha önön múlna a francia probléma megoldása, mit tenne?


Esélyt és lehetőséget kellene biztosítani a „bevándorló”, cigány emberek számára is, akik az adott országban akarnák megtalálni a boldogságukat, valamint az ország adózó állampolgáraivá szeretnének válni. Származástól függetlenül esélyt kell adni mindenkinek.

Az emberekben kialakult egy sztereotípia a cigányokról, miszerint kerülik a munkát, mi több, nem szeretnek dolgozni. Miért?


Az emberek a cigányságot egy rabszolga népnek tartják, akiket éhbérért is lehet foglalkoztatni. Amíg a fehér ember több pénzt kap az azonos munka elvégzéséért, mint egy cigány ember, addig elgondolkodtató, hogy érdemes-e dolgozniuk a romáknak. Egy átfogó, komplex programra van szükség, amibe mindenképpen személyi segítőket kell bevonni.

Egy hálózatot kell kiépíteni, ahol az oktatás és a foglalkoztatás családokhoz történő kiközvetítése folyna. A legnagyobb problémát ott látom, hogy sem Sarkozy, sem senki más nem ismeri a cigányság, illetve a társadalom valódi igényeinek a problémáit. Franciaország emberek megkülönböztetését és kitelepítését akarja.

Miben kellene változtatunk mind a cigányoknak, mind a többségi társadalomnak?


Minden körülmény között a többségi társadalom normáinak, törvényeinek megfelelően kellene élni. A többségi társadalomnak a normát kellene biztosítania a kisebbség irányába, a beilleszkedés végett. Engedjen meg egy buta példát. Ha nem tudunk elegendő parkolót kijelölni, de nagyon sok az autó és azokat büntetjük, akik tilosban állnak, akkor nagyon rossz stratégiát követünk.

A világ cigányságának mindig az adott állam törvényeihez kellene igazodniuk, ez a legfontosabb dolog. A törvényeket tisztelni kell, de az adott államnak a munkához való jogot biztosítania kell. A cigányoknak nem a fecskék hordják össze a megélhetésükhöz szükséges összeget, hanem azért nagyon keményen megdolgoznak. Az is lehet, hogy két órát dolgoznak egyórás munkabérért, de mégis dolgoznak.

Miként látja a cigányság helyzetét húsz esztendő múlva?

Amennyiben képesek vagyunk pénzt, időt áldozni egy európai konszenzus kitalálására, amibe a cigányságot is bevonják - és nem kitalálják, hogy mit kell csinálniuk -, akár húsz év múlva is sokkal több szakmunkást tudnánk képezni, több érettségivel és egyetemi-főiskolai diplomával rendelkező embert tudnánk képezni. Elegünk van abból, hogy mindig minket találnak meg bűnbaknak.

Az összes állam egyetért abban: a cigányok nem szeretnek dolgozni. Ez nem így van, tessék munkalehetőséget adni nekik! A pénzből adóznának és iskolába járatnák a gyerekeiket. A munkanélküli segély és a közmunka arra jó, hogy átmenetileg megmentsék az éhhaláltól az embereket, de többre nem alkalmas.

Amit az előbb mondott, az egy pozitív alternatíva. Melyik az ön által elképzelhető lehető legrosszabb eshetőség?


Az elégedetlenség a történelem tükrében is békétlenséget szült, gondoljunk vissza Dózsa György parasztlázadására. A cigányokról kialakított téves sztereotípiák csak arra jók, hogy hergelni lehessen a többségi társadalmat, európai szinten is. Nekünk ebből elegünk van. Magyarország lesz az EU soron következő elnöke, nagyon remélem, hogy Orbán Viktor nagyon komoly programot állít majd fel a cigányság védelmében is.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke nyilatkozatában kijelentette, hogy a "közrendvédelmi telepek" létrehozását tüneti kezelésének tartja, a cigány tanulók számára létrehozandó bentlakásos iskolákra hosszú távú megoldásként tekint. Hogyan értékeli a kijelentést?

Vona Gábornak mindig voltak látászavarai. Azt  hittem, miután bekerül a parlamentbe, felhagy a téves elméleteivel. Ha ez valóban bevezetésre kerülne, akkor az ő gyerekével kellene kezdeni a programot. Tőle is el kellene szakítania a gyerekét olyan módon, hogy havonta csak pár alkalommal láthatná. Nem hiszem, hogy Vona Gábor szélsőséges ideológiáit a gyerekének kellene továbbvinnie.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását