2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Könyv jelent meg Váci Mihály életéről

Egyedi fotókkal illusztrált, nagyrészt személyes visszaemlékezéseket tartalmazó könyv jelent Váci Mihály Kossuth- és József Attila-díjas író-költőről. A kötetet szerdán mutatták be a költő "szőke városában", Nyíregyházán.
2010. szeptember 22. szerda 20:13 - HírExtra
Tar János, a kötet szerzője tizennégy éven át volt az író közvetlen ismerőse, s mint azt a megyei könyvtárban megrendezett bemutatón elmondta, Vácival való kapcsolatukat "meghitt barátság jellemezte". A Váci Mihály élete címet viselő, szubjektív visszaemlékezéseket, történeteket tartalmazó könyv számos, a nyilvánosság előtt nem ismert részletet közöl az író életéről, többek között a halála után 34 évvel kiadott 1956-os naplójáról is tartalmaz újdonságokat.

A kötet az íróval kapcsolatos tényeket és tévhiteket egyaránt bemutatja, felvillantva Váci Mihály életének epizódjait: az olvasó betekinthet családjának történetébe, az író iskolaéveibe, a zene iránti kötődésébe. A szerző magánkiadásában megjelentetett könyvében emellett ír Váci és Illyés Gyula kapcsolatáról, az író külföldi útjairól, de költészetének értelmezéséről is olvashat az érdeklődő. A könyv érdekessége, hogy olyan, eddig nem közölt fotókat is tartalmaz, melyek csak a szerző magánarchívumában lelhetőek fel.

Váci Mihály 1924. december 25-én született Nyíregyházán föld nélküli szegényparasztok leszármazottjaként. A tanítóképzőt a későbbi költeményeiben csak "szőke városnak" nevezett szabolcsi megyeszékhelyen végezte el; 1949-ben Budapestre került, ahol a Tankönyvkiadó munkatársaként szerkesztői munkákat végzett. Első versei 1955-ben jelentek meg az Új Hang folyóiratban, s ugyanebben az évben látott napvilágot Ereszalja című verseskötete, melyet a kritika is figyelemmel illetett. Az 1961-ben megjelent Mindenütt otthon című kötete országos érdeklődést keltett, s már nemcsak a kritikusok, hanem az olvasóközönség is felfigyelt költészetére.

Az író az irodalmi közéletben is aktívan részt vett: az Élet és Irodalom munkatársa, majd haláláig az Új Írás folyóirat szerkesztője volt. 1963-tól országgyűlési képviselőként is dolgozott, egy kulturális delegáció tagjaként Vietnamban érte a halál 1970. április 16-án. Nyíregyházán utca és a helyi művelődési központ viseli nevét, szobor és emléktábla őrzi emlékét; Székesfehérváron és Tiszavasváriban iskolát is elneveztek róla.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását